КОВИД-19 накара повече българи да се завърнат и работят в родината

0
България става все по-привлекателна дестинация за завръщане
България става все по-привлекателна дестинация за завръщане Снимка: Асен Игнатов / Архив

България става все по-привлекателна дестинация за завръщане

България отбелязва положителна тенденция в миграционните процеси след пандемията от Ковид-19, като все повече български граждани избират да се завърнат в родината. Същата тенденция се наблюдава и при граждани на Европейския съюз, както и от трети страни.

Доцент Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението коментира пред Bloomberg TV Bulgaria позитивната промяна в миграционните процеси: "Добрата новина е, че ако до 2022 година това се наблюдаваше в групите над 55 годишна възраст, вече имаме положително миграционно салдо и за по-младите възрасти".

Демографската криза и икономическите последици

През последните 10-12 години страната ни губи приблизително половината от ръста на брутния вътрешен продукт поради демографски причини. По данни на експерта, спадът на населението достига 27 процента за период от 34 години, като този процес засяга неравномерно различните възрастови групи.

"Спадът от 27 процента на населението в период от 34 години не се случва равномерно по възрастови групи, заради емиграцията в по-ранна възраст - до 50 години", обяснява доцент Черкезова.

Предизвикателства пред възпроизводството на населението

За устойчиво възпроизводство на населението експертът посочва, че една жена трябва да има средно 2,1 деца. "При нас обаче, ако имахме нулева миграция през последните 10 години, този праг е 2,6 деца, за да можем да компенсираме това, че идват по-малко жени от по-младите поколения. А ако се отчита миграцията - трябва да са 3,4 деца, което е фактически невъзможно да се постигне при сегашните ценности", допълва тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Spermaman
    Нема страшно! Продължавайте да внасяте непалци и бангладешци, продължавайте да връщате от австрия подчовеците които уж сме пуснали да минат от тук, и нещата пак ще си дойдат по старо му! От война, от природно бедствие, от болест, един народ може да се възстанови. От демографско претопяване никога! Питайте Ливанците!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари