Костадин Костадинов: Нека НСИ отговори на няколко важни въпроса

0
Партия "Възраждане" повдига въпроси за независимостта на НСИ
Партия "Възраждане" повдига въпроси за независимостта на НСИ Снимка: ПП "Възраждане"

Партия "Възраждане" повдига въпроси за независимостта на НСИ

Партия "Възраждане" излезе с официална позиция, в която поставя под съмнение независимостта и прозрачността на работата на Националния статистически институт (НСИ). Костадин Костадинов, лидер на партията, отправи серия от въпроси към ръководството на НСИ, касаещи методите за изчисляване на инфлацията и евентуални опити за манипулация на данните.

Съмнения за външен натиск върху НСИ

"Докога ще продължава практиката на НСИ всички външни проверки да бъдат провеждани при пълна непрозрачност и да приключват без публична информация за резултатите?"

Костадинов изрази загриженост относно възможността за "нова подготвяна манипулация на данните за инфлацията". Той постави под въпрос дали многобройните международни проверки на работата на НСИ действително са гаранция за безпроблемна работа и доверие от страна на външни институции като Евростат и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Искане за по-голяма прозрачност

Лидерът на "Възраждане" призова за повече прозрачност в работата на НСИ, особено по отношение на външните проверки. Той подчерта, че резултатите от тези проверки трябва да бъдат публично достъпни, давайки за пример практиката на Международния валутен фонд да провежда открити пресконференции след своите мисии.

Въпроси за административна намеса в цените

Костадинов поиска НСИ да публикува подробен доклад, описващ всички подозрителни действия през последните месеци, свързани с административна намеса в цените. Той спомена конкретни примери като реимбурсацията на лекарства, отпадането на таксите в държавните университети и намаляването на цената на дървата за огрев.

Призив за публичност на срещите на ръководството

"Възраждане" настоява за публикуване на календар на срещите на ръководството на НСИ. Костадинов твърди, че са провеждани срещи с представители на големи търговски вериги и банки, на които са обсъждани варианти за "потискане" на цените с цел изпълнение на маастрихтския критерий за инфлацията.

Въпроси за независимостта на НСИ

Партията повдигна въпроса за реалната независимост на НСИ, посочвайки, че институцията е на бюджетна издръжка, а ръководството ѝ се назначава от министър-председателя. Това, според Костадинов, поставя под съмнение финансовата и персоналната политическа независимост на НСИ.

"Възраждане" декларира, че ще продължи да следи отблизо работата на НСИ и да реагира на всички опити за изкривяване на обективните критерии и показатели за състоянието на българската икономика. Партията призовава за конструктивен диалог по темата, основан на "строга икономическа и финансова експертиза, ненамеса в работата на институциите и доверие към професионализма на хилядите добросъвестни служители в националната статистическа система".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    22
    Нов Кмет
    Всъщност темата на статията е далаверите,които се въртят в НСИ,не Костадинов с кого бил гласувал. Логично е Организирана Парапетна Група ппдб да пусне един трол да измества темата тъй като ппдб са тези,които имат най голяма полза от фалшифициране на резултатите и купуване на гласове
  • 1
    21
    Читател
    До 19 - ПеПерастките тролчета лъжете като за световно,но това е нормално,такива са и партийните ви лидери. Кой изпра Шиши бе,ибрик ? Кой пи мазно кафенце с него ? Кой направи "домовата книга" ? Нещо на опорките пише ли ? Що почна да пишеш като хаха, Непартиен идиот беше оригинално :D 😁😄
  • 1
    20
    Хаха
    Всъщност дори на ибрик на Шиши като мен трябва да е ясно,че Простото и Ококореното са най верните подлоги на Шиши. Те го изпраха,те му се нагъзиха и те направиха абсолютно малоумните промени в Конституцията с които циментираха кадрите на Боко и Шиши във властта. Това беше и крайната цел. Аз съм наркозависим и пускам опорки срещу жълти стотинки,но няма как,трябва да си събера за дозата
  • 1
    19
    хаха
    само, че на всяко гласуване в парламента по въпроси в полза на ШИШИ, "Възраждане" гласува "ЗА" (или "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ", но със същия ефект) заедно с ГЕРБ и ДПС :D Жалка картинка си срещу фактите :D Давай залей коментарната секция с още ругатни. Нали това ти е схемата? Копейки срещу коментари и винаги последните поне 4-5 трябва да са твои, че другите да остават първоначално "скрити". Слаба тактика ама като за дебили става...
  • 3
    18
    общо взето
    Всеки да гласува за този който му допада, въпросът е да се гласува, защото когато избираме политици, ние всъщност избираме какви да бъдем самите ние – дали да сме свободни, достойни и независими хора, или да сме безропотни роби, предоставили съдбата си в ръцете на съмнителни типове.Негласувайки получаваме същото като досега, това е и желанието на „народните избраници“, което прикриват с нищо незначещи думи!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари