Корупция без граници: От "златни локви" до "златни паркинги"

6
Политически чадъри и двойни стандарти: Задкулисието на граничния рекет
Политически чадъри и двойни стандарти: Задкулисието на граничния рекет Снимка: Архив

Политически чадъри и двойни стандарти: Задкулисието на граничния рекет

В последните седмици отново станахме свидетели на добре познат сценарий - скандал на българската граница, последван от привидни действия на властта и козметични промени, които не решават същинския проблем. Този път в центъра на вниманието са т.нар. "златни паркинги" - поредното звено от веригата на корупцията, която от години задушава българските гранични пунктове.

Нова схема, стари играчи

След "златните локви" и частните лаборатории, които години наред източваха милиони от държавната хазна, сега на дневен ред са буферните паркинги. Схемата е добре позната - държавата абдикира от отговорностите си, прехвърляйки ги на частни фирми с неясен произход и съмнителни връзки. Резултатът? Километрични опашки от камиони, денонощни престои и рекет, който принуждава превозвачите да плащат баснословни суми за "задължителни" услуги.

Двойни стандарти и безнаказаност

Особено фрапиращ е фактът, че българските и чуждестранните превозвачи се таксуват по различни тарифи - практика, която грубо нарушава европейските правила. Въпреки това, проверките на НАП и ДАНС, проведени със светкавична бързина, не откриват "никакви нередности". Този абсурд повдига сериозни въпроси за ефективността и независимостта на контролните органи.

Политически чадъри и задкулисни игри

Корените на проблема обаче са много по-дълбоки. Както показва историята с "Евролаб" и фитосанитарния контрол, зад всяка корупционна схема стоят политически интереси. Не е случайно, че определени партии яростно защитават статуквото, въпреки очевидните злоупотреби. Тези "политически чадъри" не само осигуряват безнаказаност на замесените фирми, но и активно пречат на реформите, които биха могли да подобрят ситуацията.

Цената на бездействието

Докато институциите си затварят очите, а политиците си играят на котка и мишка с избирателите, България губи стратегическото си предимство като входна точка на Европа. Гръцки и турски превозвачи вече търсят алтернативни маршрути, заобикаляйки страната ни. Това не само вреди на икономиката, но и подкопава шансовете ни за влизане в Шенген и еврозоната.

Време за реални действия

Вместо поредната козметична операция, България се нуждае от радикална промяна в управлението на граничните пунктове. Това включва:

  1. Пълна прозрачност в процеса на отдаване на концесии и договори, свързани с граничния контрол.
  2. Засилен независим надзор върху дейността на частните фирми, опериращи на границата.
  3. Въвеждане на единни тарифи за всички превозвачи, без значение от националността им.
  4. Модернизация на инфраструктурата и дигитализация на процесите за намаляване на времето за преминаване.

Само така можем да се надяваме, че "златните паркинги" няма да се превърнат в поредния позорен епизод от безкрайната сага на корупцията по българските граници. В противен случай рискуваме да останем не входна врата, а задният двор на Европа - място, което всички бързат да заобиколят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари