Корнелия Нинова критикува липсата на индустриална зона в Благоевград

0
Депутатката от "БСП за България" настоява за включването на региона в индустриалната карта на България
Депутатката от "БСП за България" настоява за включването на региона в индустриалната карта на България Снимка: Facebook

Депутатката от "БСП за България" настоява за включването на региона в индустриалната карта на България

Народният представител от "БСП за България" Корнелия Нинова отправи остър въпрос към служебния икономически министър Петко Николов по време на парламентарния контрол, свързан с развитието на индустриални зони в България. Тя изрази тревога и недоумение защо регионът на Благоевград не е включен сред проектите за изграждане и модернизиране на индустриални зони, въпреки благоприятните му условия и потенциал.

"Защо в одобрените проекти не е предвидено изграждане на индустриална зона в региона на Благоевград? Регионът има огромен потенциал заради близостта му до Гърция и Македония, както и заради възможностите за трансгранично сътрудничество и развитие на икономика и бизнес. Университетът в Благоевград подготвя млади кадри, които също могат да допринесат за развитието на региона. Като депутат от Благоевград, съм длъжна да защитя интересите на хората там и да настоявам за създаване на добра инфраструктура и работни места," заяви Нинова.

Министър Николов потвърди, че на този етап не се предвижда изграждане на индустриална зона в Благоевград, но обеща да проучи възможностите и да информира депутатката.

Корнелия Нинова не скри своето разочарование от отговора и постави въпроса за дългосрочната стратегия на държавата по отношение на индустриалните зони. Тя подчерта, че развитието на тези зони е от ключово значение за демографията, образованието, младежката политика и регионалното развитие в България.

"Разумната стратегия за изграждане на индустриални зони не само ще привлече чуждестранни инвестиции, но и ще подобри качеството на живота. Това е политика, която изисква визионерство, последователност и обединени усилия на различни институции," отбеляза Нинова.

Тя допълни, че регионалната политика по отношение на индустриалните зони трябва да се преразгледа, като се вземат предвид изоставащите райони като Благоевград. Според нея, е необходимо по-добра координация между институциите и финансиращите механизми, за да се избегне хаосът в политиките и да се постигне реален напредък.

"Нашата категорична позиция е да има реиндустриализация на страната, защото без производство нищо не може да се направи. Обвързването на образованието с икономиката е друг важен стратегически въпрос, за който също се иска държавническо отношение, редовно правителство и политическа стабилност," заключи Нинова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари