Корейска банка ще финансира новите блокове в АЕЦ „Козлодуй“

0
На работно посещение в Сеул министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с президента на "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" Юн Йънг Джун
На работно посещение в Сеул министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с президента на "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" Юн Йънг Джун Снимка: Министерство на енергетиката

Министерство на енергетиката: Проектът за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е подкрепен от Националното събрание на Република Корея

До края на октомври България ще направи ключова стъпка към бъдещето на ядрената си енергетика, като подпише договор за инженеринг и строителство на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй". Съюзът между корейската компания "Hyundai Engineering and Construction" и американския гигант "Westinghouse Electric Company" е готов да реализира този стратегически проект, който ще укрепи позициите на България и Европа в стремежа към нисковъглеродна икономика.

Министърът на енергетиката, Владимир Малинов, по време на официалната си визита в Сеул, се срещна с президента на "Hyundai Engineering and Construction" Юн Йънг Джун. Малинов подчерта, че изграждането на 7-ми и 8-ми блок в "Козлодуй" е приоритет за българското правителство, като тази година усилията ще бъдат насочени към проектиране, структурирането на финансирането и определяне на бизнес модела.

На 23 февруари 2024 година Народното събрание одобри преговорите между "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" и корейската компания, които ще доведат до построяването на първия в Европа реактор от типа AP 1000 на територията на България.

В рамките на визитата си в Сеул, Малинов се срещна и с председателя на Корейската Експортно-импортна банка, Хи Сунг Юн, като двамата обсъдиха въпроси, свързани с финансирането на проекта. Малинов подчерта, че финансирането е от ключово значение и се търси оптимален баланс между корейски и американски финансови институции. След визитата си в САЩ през май, България получи писмо за намерение за финансиране от EXIM Bank на Съединените щати в размер на над 8 милиарда долара, като се очаква и Корейската банка да предостави подобен ангажимент до края на септември.

Очаква се новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" да струват между 14 и 16 милиарда долара. Проектът получава пълна подкрепа и от Националното събрание на Република Корея, увери Ли Чулгю, председател на Комисията по търговия, индустрия, енергетика, МСП и стартъп компании.

След Южна Корея, министър Малинов ще посети Япония, където ще подпише Меморандум за разбирателство между Министерството на енергетиката на България и Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония. Целта е сътрудничество в енергийния преход с акцент върху зелени технологии, природен газ, ядрена енергетика и развитие на водородни технологии с ниски въглеродни емисии. В Токио министърът ще се срещне и с представители на японски компании и финансови институции, включително "Toshiba" и "Hitachi".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    До втори
    Има едни хора които с чужда пита помен правят Готови са сто ведра да загробят за да могат половината поне да приберат.
  • 7
    2
    Aha
    Два реактора нови стоят не си ги ползваме, но за 30млрд ще поръчваме нови за след 10год. Уникални сме..
  • 6
    1
    фена на Путин
    Интересува ни единствено, кой ще носи ядреното гориво, на каква цена и дали ще го загробваме в задния си двор. Ако дават цената на братята и си го вземат обратно, ако ще Ташунко Сапа да ги строи и финансира.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари