Кораб се запали в открито море на път към островите Търкс и Кайкос

0
Над 40 мигранти са загинали при инцидента
Над 40 мигранти са загинали при инцидента

Над 40 мигранти са загинали при инцидента

В сряда трагедия разтърси хаитянската общност, когато кораб, превозващ над 80 мигранти от Хаити, се запали в открито море. Според Международната организация по миграцията (МОМ), най-малко 40 души са загинали при инцидента, цитират източници от Ройтерс.

Корабът е отплавал от хаитянското пристанище „Сен Мишел“ и е бил на път към островите „Търкс и Кайкос“, отвъдморска територия на Великобритания. Вследствие на пожара, четиридесет и един мигранти са оцелели и са били спасени от хаитянската брегова охрана, съобщи МОМ, като се позова на данни от миграционните служби на Хаити.

Запалване и експлозия на борда

Ръководителят на службата за гражданска защита в северната част на Хаити, Жан-Анри Пти, разказа пред вестник „Маями Хералд“, че инцидентът е започнал, когато пътниците са запалили свещи като част от молебен за безопасно пътуване. Тази обичайна практика е довела до възпламеняване и последвала експлозия на варели, пълни с бензин, намиращи се на борда.

„Това потресаващо събитие е още един нагледен пример за рисковете, с които се сблъскват децата, жените и мъжете, които мигрират по нелегални машрути“, заяви ръководителят на мисията на МОМ в Хаити, Грегоар Гудщайн.

Хуманитарната криза в Хаити

Гудщайн подчерта, че нарастващото бандитско насилие в Хаити през последните месеци е принудило мнозина да предприемат отчаяни мерки, за да избягат от страната си. Насилието е подхранило хуманитарна криза, която е принудила близо 600 000 души да напуснат домовете си, а пет милиона са застрашени от сериозна продоволствена несигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари