Кораб потъна в Атлантическия океан

0
Трагедия в Южния Атлантически океан: Риболовен кораб потъва, шестима загинали и седем в неизвестност
Трагедия в Южния Атлантически океан: Риболовен кораб потъва, шестима загинали и седем в неизвестност

Трагедия в Южния Атлантически океан: Риболовен кораб потъва, шестима загинали и седем в неизвестност

Риболовен кораб под флага на британската територия "Света Елена" потъна в Южния Атлантически океан край бреговете на Фолкландските острови. Най-малко шестима души са загинали, а седем души са обявени за изчезнали. Инцидентът е станал с 55-метровия кораб "Argos Georgia", на борда на който са се намирали 27 души.

Оцелели и спасителни операции

От общо 27-членния екипаж, четиринадесет души успяха да се качат на спасителен сал и бяха спасени от две рибарски лодки, които са се намирали наблизо. Спасителните операции се ръководят от испанските власти и включват участие на хеликоптер, друг самолет и няколко плавателни съда. Операциите са били временно прекъснати поради бурното време, но са били подновени, когато условията са се подобрили.

Произход и националности на екипажа

Служители от провинция Понтеведра в Галисия, Испания, са потвърдили, че 10 от членовете на екипажа са испанци. Един от загиналите е идентифициран като готвач от северозападния град Байона. Освен испански граждани, на борда са се намирали и хора от други националности, но техните самоличности не са били уточнени.

Спешен сигнал и действия на властите

Спешният сигнал от "Argos Georgia" е получен в понеделник, като е посочено, че корабът е бил източно от Стенли, столицата на Фолкландските острови. Според информация от сайта за мониторинг MarineTraffic.com, корабът е плавал със скорост от 35 възела в час, когато е започнал да поема вода.

Корабът и компанията-собственик

"Argos Georgia" е управляван от частната съвместна британско-норвежка компания Argos Froyanes Ltd и е построен през 2018 г. В изявление на компанията се посочва, че екипажът е бил добре обучен за подобни ситуации и е разполагал с необходимото оборудване за безопасност.

Исторически контекст

Фолкландските острови, известни в Аржентина като Малвински острови, са контролирани от Великобритания, но Аржентина също претендира за тях. През 1982 г. двете страни влязоха във война за контрола над островите, в която загинаха 649 аржентинци, 255 британски войници и трима жители на островите. Конфликтът продължи 74 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари