Копенхаген приканва туристите да събират боклука в каналите на града срещу безплатни турове

1
Сред необичайните занимания за туристите са и посещение на музеи с велосипед и доброволческа работа в градските градини
Сред необичайните занимания за туристите са и посещение на музеи с велосипед и доброволческа работа в градските градини

Сред необичайните занимания за туристите са и посещение на музеи с велосипед и доброволческа работа в градските градини

Туристите, посещаващи столицата на Дания - Копенхаген, през това лято имат уникалната възможност да участват в редица необичайни инициативи. Сред тях са събиране на боклук, плаващ по каналите на града, посещение на музеи с велосипед и доброволческа работа в градските градини, разказва Асошиейтед прес.

Тези дейности са част от нов четириседмичен проект, наречен "Копенпей" (CopenPay), който цели да насърчи туристите към екологично отговорни занимания. "Трябва да превърнем туризма от екологична заплаха в сила за положителна промяна", казва Микел Оро-Хансен, главен изпълнителен директор на туристическата организация "Уъндърфул Копенхаген" (Wonderful Copenhagen), която стои зад инициативата. "Искаме посетителите на града да вземат съзнателни зелени решения", допълва той.

Сред повече от 20-те атракции, включени в инициативата, е проект на екологичната неправителствена организация "Грийнкаяк" (GreenKayak), който предлага турове по каналите на града за туристите. Те могат да гребат по каналите, изградени през 17 век, в зелени каяци, като същевременно събират боклука от водите. Наградата за усилията им е двучасов безплатен тур.

В друг проект, организиран в градската органична ферма "Йонс Хафе", туристите имат възможност да се грижат за цветни лехи, да берат кориандър или да хранят пилета, като в замяна получават безплатен обяд.

Туристите, които посещават Националния музей с велосипед или обществен транспорт, получават безплатен сладолед. Посетителите на Националната галерия могат да участват в безплатни уроци за изработка на скулптури от пластмасови отпадъци.

"Зелената" инициатива стартира в средата на юли и ще продължи до средата на август. Тя се реализира в момент, когато много туристически дестинации страдат от свръхтуризъм и вземат мерки да го ограничат. Копенхаген не прави изключение - през миналата година градът с население от малко над милион жители е бил посетен от 12 милиона туристи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари