Концлагер за кучета: 11 малтретирани животни откриха във Враца

0
Спасителна акция за 11 изтощени кучета във Враца разкрива шокираща картина на малтретиране
Спасителна акция за 11 изтощени кучета във Враца разкрива шокираща картина на малтретиране Снимка: БНТ

Спасителна акция за 11 изтощени кучета във Враца разкрива шокираща картина на малтретиране

Драматична спасителна операция се разигра във вилната зона на Враца, където 11 домашни кучета бяха открити в критично състояние, подложени на системен глад и жестоко отношение. Случаят разкрива потресаващи подробности за нехуманното отглеждане на животни и повдига сериозни въпроси относно законодателството за защита на животните в България.

Сигнал за помощ от загрижен гражданин

Ситуацията излезе наяве, когато местна жителка стана свидетел на покъртителна гледка в близост до имота си. Тя незабавно подаде сигнал до местната организация за защита на животните, задействайки верига от събития, които доведоха до спасяването на животните.

Пламенка Калинкина, председател на организацията "Лапички на справедливостта", описа първоначалните трудности при намесата: "Обадих се на 112, на полиция и БАБХ. По закон ние не можем да ги конфискуваме, независимо, че виждаме кучето как умира в краката ни. Толкова е немощно, че не може да се изправи от глад, но т.к. се намира в частен имот, въпреки че няма документи, чип и паспорт, то е с неустановена собственост това куче, само собственикът може да разреши на този частен имот това куче да бъде изведено от него. Ние можем да го гледаме през оградата как умира."

Продължителни преговори и спасителна операция

Преговорите със собствениците за доброволното предаване на кучетата продължиха два дни. С общите усилия на община Враца и полицията, първоначално бяха изведени доброволно 9 от кучетата. Впоследствие бяха спасени и останалите животни, като се наложи да бъдат упоени поради агресивното им поведение.

Д-р Йордан Тодоров, старши експерт "Здравеопазване" в Община Враца, описа състоянието на спасените животни: "Беше трагично, животните са с охлузвания, в лошо общо състояние, гладни. Веднага се предприеха мерки животните доброволно с консултативен протокол бяха предадени на Пламенка Калинкина. След това веднага бяха заведени във ветеринарна клиника за пълни лабораторни изследвания. Животните са клинично здрави, обаче не са дохранени."

Шокиращи разкрития за храненето на кучетата

Разследването разкри, че единствената храна, предоставяна на кучетата, е била сурово жито и царевица - продукти, които не могат да бъдат усвоени от храносмилателната система на животните.

Пламенка Калинкина обясни: "Със същият успех може да яде камъни, просто царевицата и житото имат някакъв вкус, но не се разгражда в стомаха на кучето. То я изхожда цяла, както си я е погълнало. То изпитва някаква ситост, но организма не получава никакви хранителни вещества."

Ангажимент на общината и бъдещи планове

Кметът на Враца, Калин Каменов, лично се ангажира с покриването на всички медицински разходи за лечението на кучетата. Д-р Йордан Тодоров добави: "Животните ще бъдат кастрирани, чипирани, ваксинирани и обезпаразитени, с издадени ветеринарно-медицински паспорти, и след това, когато животните бъдат в нормално физиологично и здравословно състояние ще бъдат потърсени осиновители."

Правни последствия и разследване

Случаят в момента се разследва от Районната прокуратура, като се очаква произнасяне в срок до два месеца. Според действащото законодателство, наказанието за проявена жестокост към гръбначно животно, причиняване на смърт и трайно увреждане е лишаване от свобода от 1 до 4 години и парична глоба от 1000 до 5000 лева.

Този инцидент повдига сериозни въпроси относно отговорността при отглеждането на домашни любимци и необходимостта от по-строги мерки за защита на животните в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари