Колко ще ни струва, ако се разболеем от грип?

0
Лечението на грип може да достигне 100 лева тази зима
Лечението на грип може да достигне 100 лева тази зима

Лечението на грип може да достигне 100 лева тази зима

На прага на зимния сезон започна имунизационната кампания срещу грип, като фармацевтите отчитат повишен интерес от страна на пациентите към противогрипните ваксини. Наличностите в аптеките са достатъчни, а цените варират между 22 и 27 лева. Експертите отбелязват, че евентуално лечение на грип тази година ще излезе по-скъпо в сравнение с миналата.

Ирина Вълчева, която страда от диабет, споделя своя десетгодишен опит с противогрипните ваксини: "Нямам никакви странични лоши действия от ваксините. Знам много хора, които страдат. Аз се чувствам много добре и не боледувам."

86-годишната Мария Георгиева също е убедена в ползите от ваксинацията: "Аз винаги си слагам грипна ваксина. На моята възраст винаги. На мен ми помага. Всеки организъм е различен."

От друга страна, Цветана Кехайова изразява по-скептично отношение: "Аз отдавна не си слагам. Навремето си сложих и не се чувствах достатъчно комфортно, затова спрях да поставям такава ваксина. Не съм боледувала Слава Богу досега."

Васил Ходжев, магистър фармацевт, коментира наблюдаваната тенденция: "Доста по-голям в сравнение с предходни години. Доверието донякъде се възстанови в тази насока, че ваксините вършат работа и от друга страна мисля, че населението се дисциплинира малко повече покрай това, че започнаха да поставят ваксините за ковид. Така че виждаме една положителна тенденция."

Фармацевтът отбелязва, че лечението на грип тази година ще бъде по-скъпо поради повишението на цените на лекарствата с около 10% спрямо миналата година. Само задължителният противогрипен препарат струва над 35 лева. Като се добавят сиропи, витамини и евентуални по-сериозни лекарства, общата сума нараства значително.

"Цената ще варира от около 60 лева до 100 лева в зависимост от това колко добре бихте искали да се погрижите за себе си," допълва Ходжев.

Медицинските специалисти препоръчват на възрастните хора и рисковите групи да се ваксинират. За лицата над 65-годишна възраст са осигурени безплатни ваксини. Очаква се грипният сезон да започне през месец ноември.

Експертите напомнят, че ваксинацията е важна превантивна мярка, която може да помогне за намаляване на риска от тежко протичане на грипа и свързаните с него усложнения. Въпреки това, решението за ваксинация трябва да се взема индивидуално, след консултация с личния лекар и съобразяване с конкретното здравословно състояние на всеки пациент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари