Колко престъпления у нас са завършили с осъдителна присъда през 2023 година?

0
Престъпността в България: Тенденции и статистики
Престъпността в България: Тенденции и статистики

Престъпността в България: Тенденции и статистики

През изминалата година близо 28 хиляди души в България са били обвинени в извършване на различни престъпления. От тях 80% са осъдени, като все повече от осъдените получават условни присъди вместо ефективни. Най-често осъдените са лица на възраст между 30 и 39 години, а най-разпространените престъпления са транспортните, обобщава NOVA.

Общият брой на осъдените намалява

През 2023 година броят на делата за извършени престъпления, завършили с осъждане, е 25 169, което е с близо 1000 по-малко в сравнение с предходната година. Въпреки че процентът на делата завършили с осъждане остава сравнително постоянен в годините след промените, общият им брой варира значително. През началото на 90-те години той е около 10 хиляди, достигайки пик от 34-35 хиляди през 2010 година.

Условните присъди нарастват

Половината от обвиняемите лица са осъдени условно. Тази тенденция се наблюдава от 2016 година насам, като през 2023 година условно осъдените са с рекордно ниски стойности от 1991 година. За сметка на това, процентът на получилите ефективна присъда намалява, като през изминалата година едва една трета от обвиняемите са получили осъдителна присъда. Освободени от наказание са били близо 14% от обвиняемите, като този процент варира между 11 и 15 през последните години.

Коефициент на криминална активност

Коефициентът на криминална активност в България показва, че на всеки 100 хиляди души от населението на възраст над 14 години, 411 са осъдени. Този коефициент е малко по-нисък от този година по-рано и е значително по-висок при мъжете в сравнение с жените. Близо 92% от осъдените през 2023 година са мъже.

Възраст и видове престъпления

Най-голямата част от осъдените са на възраст между 30 и 39 години. Следват младите осъдени на възраст между 18 и 24 години, които съставляват всеки пети осъден. Процентът на осъдените на възраст между 40 и 49 години е сходен, а най-нисък е той при непълнолетните осъдени на възраст между 14 и 17 години, които представляват 3% от всички осъдени.

Почти половината от осъдените са за общоопасни престъпления, като най-голям дял сред тях заемат транспортните престъпления – близо 70%. Следват престъпленията против собствеността, най-разпространени сред които са кражбите на имущество, отново 70%. Осъдените за престъпления против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции са 11%, като най-често срещаното престъпление от този вид е незаконното преминаване на граница.

Най-сериозните престъпления

Престъпленията против личността като убийства, телесни повреди и изнасилвания съставляват под 10% от всички престъпления. През миналата година 70 лица са осъдени за убийство или опит за такова, 700 за телесни повреди, 28 души за изнасилване и точно толкова за трафик на хора. Останалите осъдени са за документални престъпления, престъпления против стопанството, против брака, семейството и младежта, против обществения ред, против гражданските права и най-малко са осъдените за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система.

Наказанията

80% от осъдените са получили наказание затвор, като най-често те са за срок до 6 месеца и между 6 месеца и 1 година. 10% са наказани с пробация, 6% - с глоба. 99 души са били обществено порицани, а един е получил доживотен затвор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Бкнн
    Скапана държава, никаква справедливост няма тук!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари