Колко от вас знаят, че стотици български деца се извеждат от страната и никога не се връщат?

2
Златан Златанов изисква отговори от три министерства за случаите на незаконно изведени деца
Златан Златанов изисква отговори от три министерства за случаите на незаконно изведени деца

Златан Златанов изисква отговори от три министерства за случаите на незаконно изведени деца

В емоционален пост в социалната мрежа Facebook, народният представител от Русе Златан Златанов повдигна тревожен въпрос относно незаконното извеждане на български деца от страната. Той изрази загриженост за стотиците случаи годишно, при които деца биват изведени от България с формалното съгласие само на единия родител, без да бъдат върнати обратно.

"Колко от вас знаят, че стотици български деца се извеждат годишно от страната с формалното съгласие на единия родител и след това никога не се връщат? Колко от вас знаят, че годишно стотици деца се загубват за винаги от българската народноста общност, колко от вас знаят колко свежа българска плът от плъттта бива откъсната от тялото на националния ни организъм?" - пише Златанов в своя пост.

В качеството си на народен представител, Златанов е отправил писмени въпроси към министрите на външните работи, вътрешните работи и правосъдието, търсейки отговори на редица въпроси, свързани с проблема.

Сред ключовите моменти в неговото запитване са:

  1. Броят на незаконно изведените деца от България от 31 март 2024 година насам.
  2. Сравнителна статистика за подобни случаи от предходни години.
  3. Възможността за възстановяване на граничния контрол само по въздушните и морски граници на страната.
  4. Средната продължителност на делата по Хагската конвенция за отвличане и незаконно задържане на деца в чужбина.
  5. Мерките за подпомагане на родители, чиито деца са незаконно изведени или задържани в друга държава.

Златанов подчертава, че само за един месец след приемането на България във въздушния Шенген (от 31 март до 30 май 2024 година) са му известни 6 случая на родители, извели децата си от страната без съгласието на другия родител.

Народният представител изразява загриженост относно продължителността на процедурите по връщане на децата, които могат да отнемат между една и две години поради необходимостта от съдебна намеса.

Златанов очаква писмени отговори от ресорните министри през следващата седмица, след което обещава да информира обществеността и да предприеме съответните действия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    mischi
    Вдиганме пушилка. Другите държави изобщо не изискват разрешение от двамата родители, щом имат общи родителски права, всеки от родителите има право да излиза с детето в чужбина. И никой не вдига врява. Стига предизборни глупости!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари