Колко опасни са свръхпреработените храни?

0
Те трябва да се продават с предупредителни надписи върху опаковката, подобни на тези за тютюневите изделия, смята специалист по здравословното хранене
Те трябва да се продават с предупредителни надписи върху опаковката, подобни на тези за тютюневите изделия, смята специалист по здравословното хранене

Те трябва да се продават с предупредителни надписи върху опаковката, подобни на тези за тютюневите изделия, смята специалист по здравословното хранене

Свръхпреработени храни (СПХ) изместват здравословното хранене "навсякъде по света", въпреки че има все повече доказателства за рисковете, които представляват.

Те трябва да се продават с предупредителни надписи върху опаковката, подобни на тези за тютюневите изделия, смята специалист по здравословното хранене.

Професор Карлос Монтейро от университета в Сао Пауло ще подчертае нарастващата опасност, която представлява вредната храна за децата и възрастните, на Международния конгрес по затлъстяване тази седмица.

"Подобни храни увеличават своя дял и доминират в световната диета, въпреки риска, който представляват за здравето, тъй като увеличават риска от множество хронични заболявания", каза Монтейро пред "Гардиън" преди конференцията в Сао Пауло, предаде БГНЕС.

"СПХ изместват по-здравословните и по-малко преработени храни по целия свят, а също така водят до влошаване на качеството на храненето поради вредните си свойства. Тези храни са двигател на пандемията от затлъстяване и други хронични заболявания, свързани с храненето, като например диабет", посочи Монтейро.

Суровото предупреждение идва на фона на бързо нарастващата глобална консумация на СПХ, като зърнени храни, протеинови барове, газирани напитки, готови ястия и други бързи храни.

В Обединеното кралство и САЩ повече от половината от средния хранителен режим вече се състои от свръхпреработени храни. За някои хора, особено за по-младите, по-бедните или от райони в неравностойно положение, е характерно хранене, включващо до 80% СПХ.

През февруари най-мащабният преглед от този вид в света установи, че СПХ са пряко свързани с 32 вредни за здравето последици, включително по-висок риск от сърдечни заболявания, рак, диабет тип 2, неблагоприятно психично здраве и ранна смърт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари