Кола - бомба уби служител на АЕЦ Запорожие

0
Електроцентралата публикува изявление, в което обвинява украинските власти, че са организирали убийството
Електроцентралата публикува изявление, в което обвинява украинските власти, че са организирали убийството Снимка: Архив

Електроцентралата публикува изявление, в което обвинява украинските власти, че са организирали убийството

Атентат в Запорожката АЕЦ. Загина служител при взрив на кола бомба.

Трагичен инцидент разтърси Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна рано тази сутрин. Служител на контролираната от Русия ядрена централа е загубил живота си при нападение с кола бомба, съобщава информационната агенция Ройтерс, позовавайки се на официално изявление на руската Следствена служба.

Ръководството на атомната електроцентрала публикува изявление, в което обвинява украинските власти за организирането на убийството. До този момент няма официален коментар от страна на Украйна относно инцидента.

Запорожката АЕЦ, която е най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, се намира в окупираната от Русия част на Запорожка област. Съоръжението е обект на засилено международно внимание от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година поради опасенията за неговата безопасност.

Този инцидент повдига сериозни въпроси относно сигурността на персонала и цялостната безопасност на ядреното съоръжение в условията на продължаващия конфликт. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) нееднократно е изразявала загриженост относно ситуацията в Запорожката АЕЦ и е призовавала за създаване на демилитаризирана зона около нея.

Експерти по ядрена безопасност предупреждават, че продължаващото напрежение около електроцентралата крие рискове не само за Украйна и Русия, но и за целия европейски континент. Те настояват за незабавно прекратяване на всякакви военни действия в близост до ядрените съоръжения и за осигуряване на безпрепятствен достъп на международни инспектори.

Очаква се в следващите дни да бъдат представени повече подробности около атентата, както и евентуална реакция от страна на украинските власти и международната общност. Случаят несъмнено ще привлече вниманието на световните лидери и организации, занимаващи се с ядрена безопасност и международна сигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари