Кой задължава ТИР-овете да влизат в частен паркинг на Дунав мост?

12
Частни охранители и нова организация затрудняват преминаването на границата
Частни охранители и нова организация затрудняват преминаването на границата

Частни охранители и нова организация затрудняват преминаването на границата

На "Дунав мост 2", свързващ България и Румъния, се наблюдава ново и спорно развитие, което засяга всички шофьори на камиони, преминаващи през моста. Според свидетелства на шофьори, частни охранители са поели контрола върху пътя към моста нощно време, принуждавайки камионите да използват наскоро открит частен паркинг.

Николай, шофьор на камион, който транспортира велосипеди от Монтана до Германия, разказва за своите преживявания и трудностите, които срещат шофьорите. „Тук като минеш покрай тия момчета и тръгнеш нагоре, тръгват с моторетката и те снимат. А преди един месец имаше един с по-дебели вратленца. Защо задължително минаваме от тука? Аз съм тръгнал преди час и 20 минути и тук ми отива времето и трябва да спрем и да не работим. Онзи ден колегата са го гонили до горе с моторетка да го снимат. Снимат му номера и само му казват, че ще има проблеми, ако още веднъж го направи това нещо“, казва Николай, предаде bTV.

Таксата за влизане в паркинга е 25 евро за чуждестранни камиони и 15 лева за български. Пътните знаци, светофар и маркировка изключват възможността за невлизане в паркинга, ако се спазват правилата за движение. Светофарът свети зелено само в посока частния паркинг, а червено - в посока моста, като има и пътен знак, който забранява престоя на пътя. Номерче за ред за влизане в моста се издава само в частния паркинг.

„АПИ не са го сложили този светофар. Той ми променя начина на работа. Първият път, когато влязох тук, 15 часа съм стоял. Аз за 15 часа отивам до Унгария“, обясни Николай.

Изникват въпроси относно ролята на Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта в одобрението на тази нова организация на движението. Двама депутати, Любен Иванов от ПП-ДБ и Димо Дренчев от „Възраждане“, също задават тези въпроси.

„Аз очаквам вътрешния министър да ми отговори, пуснал съм въпрос преди доста време, последните две седмици той не се яви“, казва Димо Дренчев. „Проблемите фактически са няколко. Първо как държавата предоставя услугата буферен паркинг да се осъществява от някоя фирма без обществена поръчка и тази услуга е задължителна?!“, коментира Любен Иванов.

Частните охранители, облечени в униформи, които на пръв поглед изглеждат като полицейски, контролират трафика, ако някой камион не влезе в паркинга. Дори автомобилите на тези охранители са същите като патрулните автомобили на МВР. Тази ситуация създава допълнителни проблеми за шофьорите на камиони, които нямат избор, освен да използват частния паркинг, за да преминат границата.

На въпроса дали има момент, когато не се налага да се минава през паркинга, отговорът е отрицателен. Камионите трябва да изчакат реда си в паркинга, където получават номерче и пейджър, който сигнализира кога могат да продължат.

Ситуацията остава неясна и тревожна за много шофьори, които са принудени да плащат за паркинг и да спазват новите правила, наложени от частни фирми. Въпросите към Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта остават без отговор, като шофьорите и обществеността очакват ясни обяснения и решения на този проблем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    18
    Видин
    На цял Видин е пределно ясно че паркинга е на Росица Кирова, парите отиват директно в касата на ГЕРБ. Но всичко е точно, после се чудим кой толкова гласува за тях, като имат ресурс и са се събрали тежки милионери, може вече и милиардери да са.
  • 6
    17
    Do 11
    Видин - Русе все тая.
  • 8
    16
    Сашо
    3000 тира на ден минават през моста смятайте, печалбата е по голяма от тази на Мексиканските картели при Тихуана
  • 8
    15
    Ушев
    Как КОй, бе? СъвеЦките милиционери, които са шефове на ВИС, СИК ТИМ.... Таки, Бойко, Пееф, Доган и т.н
  • 6
    14
    BhBp.bg
    На заспалата държава, мафията и пречи. И никой не знае къде отиват събираните пари?! А касови бележки издават ли се? Какво пиши на касовите бележки, коя фирма издава тези бележки, отчитат ли се тези бележки в реално време в НАП? Пак никой не знае. И няма ли някой шофьор да заснеме една касова бележка и да я публикува, че да стане ясно кой стои зад далаверата. Явно нещата са много добре изпипани в стил приватизация на граничното и околограничното пространство. Калинчо, Калинчо, къде си Калинчо да внесеш ред и да спреш ограбването и срама докато гасиш пожари. Явно и от тебе не им пука, откак ти махнаха главния секретар.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари