Кои са двамата загинали пилоти край Граф Игнатиево?

1
Двама опитни летци загубиха живота си при тренировъчен полет
Двама опитни летци загубиха живота си при тренировъчен полет Снимка: МО

Двама опитни летци загубиха живота си при тренировъчен полет

Трагичен инцидент помрачи подготовката за предстоящото авиошоу в авиобаза Граф Игнатиево. Двама опитни български военни пилоти загубиха живота си при катастрофа с учебно-боен самолет L-39ZA. Министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди тъжната вест, определяйки загиналите като "най-добрите ни пилоти по отношение на самолет L-39".

Жертвите на инцидента са идентифицирани като майор Петко Димитров Димитров и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин - и двамата инструктори от 12-а авиобаза в Долна Митрополия.

Майор Димитров, възпитаник на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, имаше впечатляваща кариера във Военновъздушните сили (ВВС). От декември 2021 година той заемаше длъжността "Началник на служба "Планиране и отчитане на летателната дейност" в отделение "Летателно-тактическа подготовка" във военно формирование 52090 - Долна Митрополия". Многократно награждаван за своята безупречна служба от министъра на отбраната и командира на ВВС, майор Димитров оставя след себе си семейство.

Старши лейтенант Дункин, по-млад колега на майор Димитров, бе завършил същото училище през 2020 година. От началото на 2023 година той служеше като "Младши експерт III степен в служба "Летателна, аварийно-спасителна и тренажорна подготовка" на отделение "Летателно-тактическа подготовка" във военно формирование 52090 - Долна Митрополия". Въпреки кратката си кариера, старши лейтенант Дункин вече бе получил признание за своя професионализъм от командира на ВВС.

В деня на инцидента двамата пилоти изпълнявали тренировъчна задача с учебно-боен самолет L-39ZA. Полетът бе част от подготовката за участие в динамичния (въздушен) показ, планиран за 14 септември 2024 година в рамките на авиошоуто в авиобаза Граф Игнатиево. Според официалната информация, самолетът е бил подготвен за полет съгласно Регламента за техническо обслужване на самолет Л-39ЗА (L-39ZA) и е бил допуснат за изпълнение на задачата в напълно изправно състояние.

Този трагичен инцидент не само отне живота на двама талантливи пилоти, но и постави под въпрос бъдещето на планираното авиошоу. Разследването на причините за катастрофата продължава, докато военновъздушните сили и цялата страна скърбят за загубата на двама свои герои.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари