Кои са българските спортисти, при които е имало съмнения за пола?

1
Журналистът Асен Минчев разкри подробности за тези случаи
Журналистът Асен Минчев разкри подробности за тези случаи

Журналистът Асен Минчев разкри подробности за тези случаи

В последните дни вниманието на спортната общественост в България бе приковано към две значими фигури в нашата спортна история - волейболистката Мария Ненкова от "Миньор" Перник и ски бегачката Кръстана Стоева. Разговорите се водят в контекста на съмненията за пола на спортистките, които са били обект на обсъждания и в миналото. В студиото на предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA журналистът Асен Минчев разкри подробности за тези случаи.

Мария Ненкова, известна с мощния си удар на мрежата, който мнозина определят като "мъжки", е една от спортистките, чийто пол е бил подложен на съмнение. Описвана като "не само жена", Ненкова се е сблъсквала с коментари и подозрения относно истинския ѝ пол.

Вторият случай, който Минчев изтъкна, е този на Кръстана Стоева, първата българска ски бегачка, която се доближава до европейския елит, завършвайки в челната десетка на олимпийско състезание. Стоева е преминала през лечение в "Майчин дом" през 1968 година. "В два случая българки са били засегнати от участието на атлетки, за които е имало съмнения за пола", споделя Минчев.

Историческите данни сочат, че на Олимпийските игри в Токио през 1964 година съветската атлетка Ирина Прес печели златния медал в хвърляне на диск, оставяйки българската спортистка д-р Виржиния Михайлова на четвърто място. Михайлова би спечелила бронзов медал, ако не беше Прес. Този случай е предизвикал сериозни въпроси и спорове, които са довели до въвеждането на контрол на пола на Игрите в Гренобъл през 1968 година. Сестрите Тамара и Ирина Прес, известни съветски атлетки, изчезват от международните състезания след въвеждането на тези проверки.

Друг интересен случай, свързан със съмнения за пола, е този на Александра Чудина. Чудина е известна съветска волейболистка, капитан на националния отбор и световна рекордьорка в скок на височина. Според Минчев, за нея също е имало съмнения, че не е жена, което допълнително усложнява ситуацията около пола в спорта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Глупакът иска да тренди
    с неуместни примери.Съветските спортистки не са наши. А за нашите две - само съмнения. Колко са жалки някои българя .Да ти се драйфа от такива засранци.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари