Кои храни на едро поевтиняват в Русе?

0
Слънчогледовото олио се продава на най-ниска цена
Слънчогледовото олио се продава на най-ниска цена

Слънчогледовото олио се продава на най-ниска цена

В Русе цените на храните на едро продължават да бележат спад за четвърта поредна седмица, според данни от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Индексът на тържищните цени (ИТЦ) към 26 юли е достигнал 2.033 пункта, отбелязвайки минимално понижение от 0.05% спрямо предходната седмица. От началото на месец юли храните на едро в Русе са поевтинели с общо 0.68%, следвайки низходящ тренд от юни (-2.89%) и май (-1.72%).

Паритет при месните и млечните продукти

На годишна база, в групата на млечните, месните храни и варивата има паритет между поскъпналите и поевтинелите продукти. Най-значително увеличение на цените се наблюдава при трайния варено-пушен салам, чиято цена е нараснала с 0.92 лева. Следват зрелият фасул с увеличение от 0.23 лева и малотрайните колбаси с ръст от 0.14 лева. В същото време, най-голям спад е отчетен при захарта, чиято цена е намаляла с 0.37 лева, и пилешките кренвирши, които са поевтинели с 0.29 лева.

В Русе, слънчогледовото олио се продава на най-ниската цена от 1.89 лв./литър, което е с 4.00 лева по-ниско от най-високата цена в София. Поевтинели са още и брашното тип 500, замразеното пиле и киселото мляко, като понижението варира от 6.3% до 2.3%. В същото време, яйцата са поскъпнали с 7.4%, което ги поставя сред най-силно поскъпналите продукти през седмицата.

Противоречиви тенденции при плодовете в страната

При плодовете се наблюдава по-голямо количество на поевтинелите спрямо поскъпналите продукти. Най-значителен спад е регистриран при пъпешите (-19.3% до 1.36 лв./кг), следвани от дините (-1.8% до 0.76 лв./кг) и бананите (-0.8% до 2.74 лв./кг). В същото време, лимоните са поскъпнали с 2.3%, достигайки 2.99 лв./кг, а кайсиите с 5.9%, като цената им е 2.94 лв./кг. На годишна база, най-голямо увеличение е отчетено при кайсиите (+0.19 лева), докато само цената на бананите е спаднала (-0.04 лева).

Значителни промени при зеленчуците на седмична база

Зеленчуците са отбелязали значителни промени на седмична база. Най-голямо поскъпване е отчетено при оранжерийните краставици (+10.6% до 2.27 лв./кг) и вносните краставици (+5.8% до 2.47 лв./кг). Зрелият кромид лук също е поскъпнал с 1.9%, достигайки 1.19 лв./кг. От друга страна, зеленият пипер е поевтинял с 10.6%, достигайки 2.27 лв./кг, а зелето с 6.8%, като цената му е 0.79 лв./кг. На годишна база, оранжерийните краставици и зеленият пипер са сред малкото зеленчуци, които са поскъпнали, съответно с 0.61 лева и 0.09 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари