Кога местим стрелките на часовника с 1 час назад

0
България се подготвя за преминаване към зимно часово време
България се подготвя за преминаване към зимно часово време

България се подготвя за преминаване към зимно часово време

В нощта на 26 октомври (събота) срещу 27 октомври (неделя) отново ще преместим стрелките на часовниците си. Този път ще ги върнем с час назад, което означава, че ще се радваме на допълнителен час сън. Тази практика, известна като преминаване към зимно часово време, продължава да бъде част от живота ни, въпреки дългогодишните дебати за нейното премахване.

През 2018 година Европейската комисия предложи отмяна на смяната на часовото време, като същевременно даде възможност на държавите членки сами да решат коя часова зона да прилагат на своята територия. Това предложение дойде след тригодишни предварителни обсъждания и анализи.

Въпреки първоначалния ентусиазъм, до момента не е постигнато окончателно решение по въпроса в България. Идеята остава "замразена" за обсъждане в Съвета на Европейския съюз, тъй като страните членки не могат да постигнат консенсус относно това дали да се въведе постоянно лятно или зимно часово време.

Интересен е фактът, че след активното лобиране срещу лятното часово време от страна на тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, Европейският парламент проведе мащабно проучване. Резултатите показаха, че значителна част от европейските граждани подкрепят идеята за премахване на лятното часово време.

Въпреки това, към настоящия момент няма индикации за скорошно разрешаване на този въпрос на европейско ниво. Това означава, че българите, както и останалите европейци, ще продължат да местят стрелките на часовниците си два пъти годишно - напред през пролетта и назад през есента.

Не забравяйте да нагласите часовниците си в нощта на 26 срещу 27 октомври, за да се възползвате от допълнителния час сън и да сте в синхрон с официалното време в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари