Кога е най-добре да се купи апартамент?

1
Какви са прогнозите за пазара?
Какви са прогнозите за пазара?

Какви са прогнозите за пазара?

Последните данни на Българската народна банка (БНБ) показват, че ипотечните кредити в България са нараснали с почти 25% през последната година, достигайки внушителната сума от 22 милиарда лева. Този ръст е резултат от икономическия подем и нарастващите доходи, според адвокат Васил Михайлов, който активно участва в строителния бизнес. В интервю за БГНЕС той коментира, че стабилният пазар на недвижими имоти е напълно нормално явление в такава икономическа среда.

Ниски лихви стимулират покупките на жилища

Един от ключовите фактори за ръста на ипотечните кредити са ниските лихви по заемите в България, които са значително по-ниски от тези в другите страни-членки на Европейския съюз. Адвокат Михайлов пояснява: „Лихвите са доста ниски. Един кредит, с който можеш да купиш двустаен апартамент е около 100 хиляди евро за кварталите, в които ние работим, като „Малинова долина“. Реалната вноска е около 500 евро на месец, което е поносимо“.

Балон на имотния пазар?

Спекулациите за потенциален имотен балон са постоянни, но адвокат Михайлов смята, че тези притеснения са неоснователни. *„Балонът се пуска от … 2018“, споделя с усмивка той. „Всяка година лятото нещата ще се влошават и идва март месец и се успокояват. Такава тенденция наблюдавам. Иначе вече сериозно. Данните показват, че няма балон, който да се пука, ситуацията на пазара на имоти е стабилна. София привлича постоянно нови жители и е нормално да се увеличават сделките с недвижими имоти“.

Информираност и подготовка на клиентите

Според адвокат Михайлов, клиентите са все по-подготвени и информирани, когато става дума за покупка на жилище. „Хората търсят качеството. Когато насреща имат качествен продукт са готови да платят нормалната за него цена“, каза той. Неговите наблюдения показват, че клиентите дори успяват да се сдобият с второ жилище. Това е знак за доверие към предлаганите продукти и за стабилното състояние на икономиката.

Прогнози за стабилизация на пазара

Михайлов прогнозира, че през следващите месеци преди влизането на България в еврозоната, пазарът на имоти ще се стабилизира. „Това го прави предсказуем и спокоен. Има едно запазване на цените. Търсенето в никакъв случай на изпреварва предлагането. Кредитните продукти, които банките отпускат са доста добри“, заяви той и добави: Цените ще се запазят и ще се стабилизират през следващите няколко месеца и вече след това ще се покачват плавно“.

Кога е най-добре да се купи апартамент?

На въпроса кога е по-добре да се сдобием с нов апартамент - сега или след приемането ни в еврозоната, адвокат Михайлов отговори: „Точното време за покупка на имоти е вчера. Би трябвало в дългосрочен аспект еврозоната за покачи цените. Тя ще се отрази положително на българския бизнес и кредитиране и съответно неминуемо ще покачи цените на имотите в средносрочен план“.

Препоръки за купувачите

Адвокат Михайлов препоръчва на всички, които са решили да купят апартамент, да обръщат внимание на топлоизолацията, разпределението на стаите и проектирането. „Много от нашите клиенти търсят да има поне една стая, в която да си организират хоум офис“, заяви той. Наблюденията му показват, че все повече се търсят големи апартаменти, които предлагат повече комфорт и пространство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    до 4
    Вече трети имот си купих, ама ти чакай да ми започне съзнателния живот, "матряле" :D
  • -2
    4
    до 3
    Съзнателният ти живот не е започнал още. Дано да започне някога!:)
  • 0
    3
    Напомням
    Абе не знам ама почти целия ми съзнателен живот премина в очакване на имотния балон да се спука :D Банките не са прости и не дават ипотечни кредити за скапани имоти.
  • 2
    2
    Даааас
    Пишете,че балона няма да се спука!!!! ДА ана НЕ!!!! ВИЕ си мислите,че всичко е вечно. Ще видите,че след 2-3 години съдия изпълнителите ще имат много работа!! Ще дойде време,хората няма да могат да си плащат кредите!!!!! И това е факт!!!!!!
  • 5
    1
    Планинеца
    Живея в къща на балкана с красива гледка и чист въздух и през ум не ми минава да си "купя апартамент", особено пък в равнинно, отровно и шумно гето...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари