Код червено: Невиждана гореща вълна обхвана България

0
Метеоролози прогнозират по-дълги и по-интензивни горещи вълни
Метеоролози прогнозират по-дълги и по-интензивни горещи вълни

Метеоролози прогнозират по-дълги и по-интензивни горещи вълни

Климатичните промени продължават да се отразяват върху времето в Европа и България, като данните на климатолозите сочат, че затоплянето няма да спре скоро. Засега горещите вълни са предимно през юли и август, но в бъдеще те ще обхващат всички летни месеци - от юни до септември.

Метеоролозите отбелязват, че това лято се отличава не толкова с екстремни температури, колкото с продължителността на горещите периоди, които вече са продължили 12 дни - нещо невиждано до сега. Според Георги Ценов, метеоролог, най-характерното са високите средноденонощни температури. Например, за София те надвишават с три градуса средномесечната температура, като се очаква този юли да бъде един от най-горещите, откакто се водят измервания в България.

„Като е характерно не толкова екстремни максимални температури, колкото високи средно денонощни температури. Например за София до този момент те надвишават с три градуса средномесечната температура и се очаква този юли месец да бъде един от най-горещите откакто има измервания в България“, каза Георги Ценов, метеоролог пред БНТ.

Хората различно приемат горещините, като отношението им към тях е субективно. Синоптиците са изготвили специална карта на местата в България, където горещините се усещат най-силно, с поне четири градуса повече. „Районите, в които се усеща температурата от 40 градуса като над 44 градуса, са обозначени на картата с розово. Това са предимно райони в равнината част на страната, където през деня са най-високите температури“, обясни Анастасия Стойчева, метеоролог.

Тези карти отчитат и други метеорологични характеристики като вятър и влажност на въздуха. Високата влажност прави температурите да се усещат по-тежко от хората. Необичайното при тази гореща вълна са и високите минимални температури. Дори през нощта те са около 27 градуса, което не позволява на организма да се възстанови от жегите през деня.

„Тази сутрин по черноморското крайбрежие имаше температури в порядъка на 27, 28 градуса. Така че наистина човешкият организъм се затруднява от това, че и нощните температури са високи“, допълни Анастасия Стойчева.

Варна отчита най-горещия юли от началото на воденето на статистика. За последните 34 години средномесечната температура тук през юли се е повишила с градус и половина. Много хора търсят прохлада в морската вода.

„Чести случаи са на пациенти, които са колабирали, с ниско кръвно налягане. Ниското кръвно се получава при пациенти, които са били дълго време на слънце и са дехидратирани, не приемат течности“, коментира д-р Филип Митев, анестезиолог-реаниматор.

Д-р Митев съветва възрастните хора да избягват слънцето през най-горещите часове и да се възползват от сутрешните и вечерните часове за разходки и плаж.

„Моите съвети към възрастните са лятото да ползват повече за плаж сутрешните часове от 8:00 до 10-10:30 и следобедните часове след 4 до 6.30-7“, каза д-р Филип Митев.

В Благоевград живакът достигна 39 градуса. Значително повече са хората, потърсили помощ в спешното отделение, където поне шест души на ден се оплакват от симптоми на топлинен удар. Много фирми и общински предприятия в града са променили работното си време заради жегата.

„Топлинният удар налага незабавна медицинска помощ. Най-чувствителни са пациенти над 65 години и деца под 4 години, както и хора с наднормено тегло, с високо кръвно налягане“, уточни доктор Александър Костов, завеждащ спешно-приемно отделение на МБАЛ Благоевград.

Благоевградските жители също се опитват да се справят с горещините. „Ние сме до два часа. На две смени работим. Плискаме се с вода, мокрим се, целия съм“, каза Благой, работещ в озеленяването.

Други граждани споделят, че прекарват дните си предимно на климатик и излизат навън само вечерта. „Седим се вкъщи по климатиците и чак вечерта излизаме, иначе не се излиза на това време. Аз просто не излизам по това време, сега бяхме на гости и затова сме навън иначе просто не излизам по това време“.

Прогнозите сочат, че през уикенда ще започне слабо захлаждане, което ще продължи до края на юли. Температурите ще останат високи, но не колкото през последните дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари