Кметът на Дупница обяви частично бедствено положение

0
Първан Дангов очаква помощ от армията
Първан Дангов очаква помощ от армията

Първан Дангов очаква помощ от армията

Кметът на Дупница, Първан Дангов, обяви частично бедствено положение поради бушуващия пожар в Рила планина. Решението влиза в сила от 20:10 часа и ще остане в сила, докато необходимостта не отпадне, според официалната заповед на градоначалника.

Причината за това решение е разпространението на пожарите в горските райони край селата "Самораново" и "Бистрица", които създават сериозни проблеми със задимяване на част от територията на община Дупница. Ситуацията се усложнява от възможността огънят да се разпространи още и да доведе до обгазяване на населените места.

Кметът Дангов заяви, че очаква допълнителна помощ от Българската армия на следващия ден, след като е провел предварителни разговори с главния комисар Александър Джартов. Вече е задействан планът за реакция при бедствия, свързан с пожарите, и местните власти очакват подкрепление.

Първан Дангов отправи призив към политиците да се въздържат от използването на бедствието за политически PR, тъй като ситуацията е изключително сериозна и изисква пълна мобилизация на ресурси.

До момента огънят е изпепелил около 30-40 декара гора, като на някои места пожарът е достигнал до върховете на дърветата. Тежките условия на терена и високата надморска височина допълнително усложняват усилията за гасене на огъня.

„Вече активирахме общинския план за действия при пожари, който включва използването на цялата налична техника. Потърсили сме и помощ от държавата, като очакваме всички ресурси да бъдат мобилизирани в помощ на борбата с огъня“, категоричен бе кметът на Дупница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Да попитам все пак
    За пожарът е ясно. Ама откриха ли изчезналата преди няколко месеца ученичка от Дупница?
  • 2
    1
    Пращайте хеликоптери
    Незабавно! Искайте помощ от ЕС чрез вътрешния министър.Спасете Природата - нашето безценно богатство.Бъдете действени.Не се помотвайте.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари