Клиенти сигнализират: Търговци продават продукти с подменени етикети

6
Зачестяват оплакванията за съмнителни храни и напитки в търговските вериги
Зачестяват оплакванията за съмнителни храни и напитки в търговските вериги Снимка: Helpbook.info

Зачестяват оплакванията за съмнителни храни и напитки в търговските вериги

В летните месеци, когато температурите се покачват, потребителите все по-често се обръщат към платформата Helpbook.info, за да сигнализират за съмнителни практики в търговските вериги. Един от най-честите проблеми, които се посочват, е подмяната на етикети със срок на годност с цел продажба на стоки, които вече са негодни за консумация.

Един такъв случай беше докладван от клиент на голяма хранителна верига в столичния квартал "Люлин" 4. Според сигнала, в магазин на СБА са открити напитки с изтекъл срок на годност, върху които е бил залепен нов етикет с удължен срок. Оригиналният срок на годност на продукта е бил до 2023 година, но върху него е поставен етикет с нова дата – 10 януари 2025 година. Клиентът е предоставил снимков материал, който ясно показва както оригиналния етикет, така и новия, подменен етикет.

Тази порочна практика не е новост в търговските вериги, като нерядко същата съдба сполетява и други продукти, особено готвени ястия от топлите витрини. Не са редки случаите, когато те се приготвят с продукти, чийто срок на годност е изтекъл или е на път да изтече. Друг потребител от Варна е сигнализирал за закупено пилешко месо, което се оказало развалено и с много неприятна миризма, въпреки че по етикет месото е било в срок.

Въпреки че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) непрекъснато извършва проверки и налага санкции на търговците, подобни нарушения продължават да се случват. Подмяната на етикети не само представлява сериозно нарушение на закона, но и създава реална опасност за здравето на потребителите. Освен това подкопава доверието в търговските вериги и може да доведе до сериозни последици, ако не бъде предприето навременно действие.

Тази практика отваря множество въпроси относно контрола и отговорността на търговците към своите клиенти. Въпреки усилията на властите, очевидно са необходими допълнителни мерки и по-строги санкции, за да се гарантира безопасността на храните и напитките, които достигат до потребителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Изразител
    Възмутена съм от ЛИДЛ. Продават пакетирана ципура, като на опаковката има количество, цена на 1кг и стойността на това количество. Залепеният етикет е с големи , добре видими цифри.. но на касата цената на 1 кг се оказва друга, вярно , че е разлика 1лв, но факта си е факт. Мениджърката на този Лидл казва,че написаната цифра върху пакетираната е цена на производител. А цената за плащане е тяхна, на Лидл. И тук е вече вторият въпрос? На пакета пише, че рибата е отгледана в рибни стопанства в Гърция. А в Костинброд, 2230код, ул Бизнес 2 е произведена и пакетирана от Вастон 2ООД. Задаваш си въпроса българинът толкова ли е глупав, че задаваш цена от пакетажа / не и отгледана/ и докато отиде в магазина става с 1лв завишена? Цялата история е възмутителна, за да ни въведат в заблуждение, че уж производителя дава цената. Това е явно фирма на ЛИДЛ в Костинброд, които задават цената. А Лидл само 1лв получава., което не е истина. Докога ще лъжат? Всяка стока трябва да има етикет с реално количество, цена за 1 кг и стойност за плащане. А там липсва и ни вкарва , нас, гражданите в заблуда.
  • 2
    3
    Токи
    Ще тръгваме на почивка и взимам кори за баница от хладилна витрина на известна верига.Ще правя баница за из път.Отварям и мууухъъъл😡
  • 6
    2
    88
    Не знаех, че СБА имат магазини! ЦБА може би
  • 15
    1
    Аз
    Стара практика. В Русе в търговска верига /сетете се сами/ купихме преди години (4 -5) преетикетирана скумрия. Като я отворихме в къщи се разсмърдя и костите й щръкнаха. Същият собственик гледаше животни/по проект и им даваше от храните с изтекъл срок. Не знам какво и колко често проверява БАБХ, но се знаеше, че на търговските вериги не смеят да налагат глоби. Според мен, така ще е, докато си плащат данък спокойствие
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари