Китайци инвестираха 10 милиона евро в завод в Добрич

10
Заводът изнася фураж изцяло за Китай
Заводът изнася фураж изцяло за Китай

Заводът изнася фураж изцяло за Китай

Заводът на "България Тианшинонг Фийд Ко." в Добрич изкупува българска пшеница и я превръща в гранулиран фураж, предназначен изцяло за износ към Китай. Финансовата инвестиция в предприятието възлиза на 10 милиона евро, направена от китайски инвеститори, според публикация в местното издание "Про Нюз".

Заводът и неговото развитие

Компанията получи сертификат за инвестиция клас В от община Добрич през 2015 година, а строителството на завода започна година по-късно. Финансовите резултати за периода до 2022 година показват, че дейността на завода вероятно се е разгърнала след есента на миналата година. Преди това приходите са били неголеми, а компанията е излизала на загуба всяка година от 2016 до 2022 година.

В момента заводът изкупува пшеница от различни региони на България, включително Русе, Плевен и Силистра, тъй като земеделските производители от Добрич не продават суровина на компанията. Управителят Лиу Чунюнг споделя, че дневният експорт в момента е по-голям от производството - 700 тона на ден.

Разширяване на производството и инвестициите

"България Тианшинонг Фийд Ко." планира да произвежда и фуражи с животински произход, което би довело до разширяване на завода и увеличаване на инвестицията. Към месец май в компанията работят 23 служители, като търсенето на персонал продължава. Китайски специалисти са на място, за да предават знания и опит на местния персонал.

Китайските инвестиции в България

Лиу Чунюнг е свързан и с друга инвестиция в България - първият китайски хотел в страната, 3-звездният бутиков "Аурора", насочен към бизнесмените от Китай.

Китай проявява интерес към агросектора в България от поне 13 години. През 2011 година държавната "Тянджин агробизнес къмпани" обяви инвестиция от 10 милиона евро в Северозападна България, където планираше да арендова 20 000 декара за отглеждане на царевица, люцерна и слънчоглед за азиатската страна. Въпреки това, проектът пропадна поради неуспешни преговори за дългосрочен договор с българския собственик на земята.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    Българин
    Всъщност БълХария е на ПеПеругите външната тоалетна,откъдето се пръкнаха Кирчо/Кокорчо и където ще бъдат изпратени отново след изборите наесен :)
  • -4
    3
    Българин
    БълХария е на русофилите на майка им дупката, от където са изпаднали
  • 0
    2
    директора на БАХУРНИЯ завод
    Тя БълХария е продадена и разпарчедосана от доста години, просто се изчаква подходящ момент за да се заселят!
  • 4
    1
    Петър Маргинов
    Пожелавам на някой да почне работа там. Нечовешки условия и отношение. Затова търсят персонал.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари