Китайски военни кораби край бреговете на Аляска

0
Американски сенатор призовава за повишена готовност на въоръжените сили
Американски сенатор призовава за повишена готовност на въоръжените сили

Американски сенатор призовава за повишена готовност на въоръжените сили

Бреговата охрана на Съединените американски щати съобщи за наблюдение на китайски военни кораби в близост до Аляска, предизвиквайки загриженост относно нарастващото военно присъствие в региона. Инцидентът се случи по време на рутинен патрул в Берингово море, когато американски плавателен съд се натъкна на няколко китайски военни кораба в международни води, но в рамките на изключителната икономическа зона (ИИЗ) на САЩ.

Според доклада на бреговата охрана, екипажът на кораба "Кимбъл" е забелязал три китайски съда на приблизително 200 километра северно от Амчитския пролив на Алеутските острови. Малко по-късно, хеликоптер на бреговата охрана е открил четвърти китайски кораб на около 135 километра северно от Амутския пролив. Всички четири кораба са се движели в международни води, но в рамките на ИИЗ на САЩ, която се простира на 370 километра от американските брегове.

Контраадмирал Меган Дийн, командир на Седемнадесети район на бреговата охрана, коментира ситуацията: "Китайското военноморско присъствие действаше в съответствие с международните правила и норми. Посрещнахме това присъствие с присъствие от наша страна, за да гарантираме, че няма накърняване на интересите на САЩ в морската зона около Аляска."

Важно е да се отбележи, че според международното право, няма изискване чуждите страни да се свързват с държавата, преди да влязат в нейната изключителна икономическа зона. В този случай, китайските кораби са реагирали, когато американските сили са се свързали с тях по радиото.

Наблюдението на китайските кораби съвпада с годишния съвместен патрул на китайския и руския флот в Тихия океан, който започна седмица по-рано. Въпреки че тазгодишният патрул е по-малък в сравнение с предишни години, той все пак предизвиква загриженост сред американските власти.

Сенатор Дан Съливан, републиканец от Аляска, изрази своето безпокойство относно ситуацията: "Нашите въоръжени сили трябва да бъдат готови за засилващата се китайска и съвместната китайско-руска военна дейност близо до бреговете на Аляска. Също така се срещнах вчера сутринта с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете и специално повдигнах този въпрос - как Америка трябва да бъде по-подготвена за нарастващата активност в Арктика и също така да уведоми жителите на Аляска, че нашите въоръжени сили са готови да защитят нашата държава и нашата страна."

Този инцидент подчертава нарастващото напрежение между САЩ и Китай в региона на Тихия океан и Арктика. Докато САЩ редовно провеждат операции за свобода на корабоплаването в спорни води в Азия, за които Китай претендира, сега се наблюдава увеличаване на китайското военно присъствие близо до американските брегове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари