Китайски учени откриха метод за производство на вода от лунна почва

0
Новият метод ще позволи добиването на около 51 до 76 литра вода от един тон лунна почва
Новият метод ще позволи добиването на около 51 до 76 литра вода от един тон лунна почва

Новият метод ще позволи добиването на около 51 до 76 литра вода от един тон лунна почва

Китайски учени са постигнали пробив в създаването на големи количества вода от лунна почва, съобщава китайската държавна телевизия CCTV, цитирана от Ройтерс. Откритието идва след анализ на почвени проби, събрани по време на мисията „Чанъе-5“ през 2020 година – първата китайска мисия, която връща лунни образци на Земята за последните 44 години.

Изследователи от Китайската академия на науките откриха, че минералите в лунната почва съдържат значителни количества водород. Когато почвата се нагрява до изключително високи температури, водородът реагира с други елементи, което води до отделяне на водни пари.

Новият метод ще позволи добиването на около 51 до 76 литра вода от един тон лунна почва. Това количество е еквивалентно на повече от сто бутилки от 500 мл или на дневната консумация на вода на 50 души, отбелязва CCTV.

Паралелно с това, китайските учени вече провеждат нови експерименти с проби, донесени на Земята през юни 2023 година от мисията „Чанъе-6“.

Откритието може да окаже значително влияние върху плановете за изграждане на постоянна станция на Луната, което е в контекста на засилената конкуренция между Китай и САЩ за изследване и добив на ресурси от Луната. Китайската космическа агенция е поставила амбициозни цели – до 2035 година да изгради базова станция на Южния полюс на Луната, а до 2045 година да разположи китайска космическа станция в лунната орбита.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    8
    Учуден
    До 7 Що, мУтрофанова да не би да не плаща, или русофилистиците безплатно серете лайнета против България?!
  • 2
    7
    до 6
    Днес ти ли си на смяна? Галя плаща ли ти празнични, защото днес е почивен ден.:)
  • -3
    6
    Фък дъ РФ
    Съветската окупация и руското влияние още дълго ще тегнат над българския народ. Промитите с руска пропаганда мозъци и промените на генно ниво култура и навици на българите от руско-съветската пропаганда изкриви приемането на света и навиците на българите. Ако все пак успеем да се запазим, тъй като е трудно една нация да оцелее при тия щети нанесени от съветската окупация, ще минат няколко поколения за да се върнем в нормалните човешки отношения.
  • 7
    5
    русенец
    Тази новина не трябваше да я публикувате, че ВиК само това чака, да оправдава с внос на вода от Луната, вдигането на цените на водата.:(
  • -2
    4
    До 2:
    То не е трябвало никой никога да се празни на майка ти в терлика, но тази катастрофа вече се е случила. Сега да си берат гайлето с умствено изостаналата си простачка!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари