Китайски учени: Хроничният стрес ускорява значително развитието на рака на дебелото черво

1
Изводите идват след проучвания с мишки
Изводите идват след проучвания с мишки

Изводите идват след проучвания с мишки

Хроничният стрес може да играе значителна роля в прогресията на рака на дебелото черво, като нарушава деликатния баланс на чревната микробиота, показва ново изследване, проведено в Китай. Резултатите от проучването, представени на UEG Week 2024 – годишната конференция на Обединената европейска гастроентерология във Виена, доказват, че стресът не само стимулира растежа на туморите, но също така уврежда полезните бактерии в червата, като Lactobacillus.

Изследователите инжектирали на две групи мишкистресирани и нестресирани – антибиотичен коктейл, за да намалят здравословните бактерии. Резултатите показали, че и двете групи развиват тумори, но стресираните мишки показали по-сериозни увреждания на имунната система и по-бързо разпространение на рака. Изследователите потвърждават тези наблюдения чрез детайлен анализ на туморите.

Проучването посочва, че Lactobacillus играе важна роля за предотвратяване на растежа на тумори. Даването на тези бактерии на стресираните мишки довело до намаляване на образуването на тумори. Изследователите отбелязват, че включването на полезните бактерии в комбинация с традиционни терапии може да бъде обещаващ подход за борба с рака.

Промените в чревната микрофлора, предизвикани от хроничен стрес, могат значително да насърчат развитието на рака“, коментира водещият изследовател д-р Цин Ли.

Ракът на дебелото черво е сред най-разпространените онкологични заболявания в Европа, като заема второ място по смъртност. Очаква се броят на случаите да се увеличи значително през следващите години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари