Киев: Създаваме буферна зона в Курска област

0
Украйна планира коридори за евакуация в руската област
Украйна планира коридори за евакуация в руската област Снимка: АП / БТА

Украйна планира коридори за евакуация в руската област

Днес високопоставени представители на Киев обявиха създаването на "буферна зона" в руската Курска област, в рамките на която ще бъдат организирани хуманитарни коридори за евакуация на мирни жители както към Русия, така и към Украйна. Тази инициатива е част от по-широкия военен план на Украйна, която продължава трансграничното си настъпление, започнало на 6 август, и вече е постигнала значителен напредък, достигайки два километра навътре в руската територия, предаде Ройтерс.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе среща с висши длъжностни лица, за да обсъдят хуманитарната ситуация и възможното установяване на военна администрация в завладените от украинските сили територии. Зеленски подчерта, че украинските военни "стриктно спазват" международните конвенции и хуманитарното право, като добави, че безопасността на населението, хуманитарната помощ и установяването на военна администрация са ключови приоритети в тази ситуация.

Вицепремиерът Ирина Верешчук също изрази решимостта на Киев да осигури безопасни коридори за евакуация на мирни жители в двете посоки. Тя отбеляза, че Украйна планира да уреди достъп на международни хуманитарни организации, сред които се очаква да бъдат включени Международният комитет на Червения кръст и ООН, които ще помогнат за доставянето на хуманитарна помощ в новосъздадената "буферна зона".

Омбудсманът на Украйна Дмитро Лубинец заяви, че тази "буферна зона" ще бъде ключова за осигуряването на храна, лекарства и други необходими средства за мирното население. Той добави, че по време на срещата с президента Зеленски са били обсъдени различни стабилизиращи мерки, които ще бъдат предприети в Курска област.

Тази стъпка на Киев идва след месеци на обстрели от руски сили по украинските погранични области, включително от територията на Курска област. Украйна счита създаването на "буферната зона" за необходима мярка за защита на своите погранични населени места от ежедневните атаки.

Междувременно, напрежението в региона продължава да нараства, като днес руски дрон атакува превозно средство на украински военномедицински батальон в Харковска област, при което загинаха двама медици и бяха ранени още трима души. Този инцидент подчертава колко несигурна остава ситуацията в региона, въпреки усилията за създаване на хуманитарни коридори и защита на мирното население.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    22
    Ушев
    Хахахахаха не две,двеста авиобази са гръмнати и Зеленски вече марширува по красния площад хахахахахахаха: Руските войски са едва на 13 километра от град Покровск, съобщава военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке, цитиран от "Фокус". След превземането на Авдеевка през февруари руснаците започнаха да напредват на северозапад. Най-близкият голям град на това направление е Покровск. Преди войната там са живеели 80 000 души. Сега градът представлява важен логистичен пункт за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), откъдето се открива "пътят на живота“ към Часов Яр, т.е. ключовият маршрут за снабдяване на групировката войски на Киев в района. В началото на годината руските войски бяха на 38 километра от Покровск, припомня Рьопке. "Украинският фронт в Донецка област продължава да се разпада: руските нахлуващи сили превзеха Желаное и Орловка и сега са само на 13 километра източно от Покровск“, уточнява експертът по анализ на отворени данни.
  • 0
    21
    Да живее България!
    Бесарабските курви е усраина на фронта моля! Нелегитимния президент ви кани на фронта учтиво!
  • 1
    20
    Да живее България!
    Нормално е за ДеБил-ПеПерастките тролчета да пикаят газ и да серат камъни след като стана ясно,че бандеронацистката терористична акция се провали с гръм и трясък. Няколко жълто-кафяви медии продължават да бълнуват за някакво "напредване в Курск",но реалността е съвсем друга. Няма нормален българин,който да подкрепи нашмърканата киевска маймуна и господарите му от лайНАТО.Е намират се понякога смрадливи бесарабски клошари,които се опитват да тролят с глупостите си,но служат само за присмех. КУР за бандеронацистка Украйна и да живее България!
  • -3
    19
    Да живее България!
    ТероруZZшлямските тролчета газ покаят и издишат в жалките си фалшиви опорки! "Хохли", "бесарабци", "кравари"... по тъпотиите ще ги познаете! Както и по минусите, които им пишат истинските българи, които обичат и подкрепят украинските си братя срещу пропадналите рушлямистки окупаторски орки! Слава Украина!!!
  • 1
    18
    Бесарабски боклуци
    Айде на фронта педали!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари