Катедра „Електроника“ на Русенския университет навърши 40 години

3

Седем специалисти се обучават по докторска програма „Електронизация"

Катедра „Електроника" от Факултет „Електротехника, електроника и автоматика" на Русенския университет отбеляза 40-ата годишнина от създаването си със среща на всички работили през годините преподаватели и служители в катедрата. Срещата премина в разговори за индивидуалното професионално израстване и за развитието на катедрата през годините, за приемствеността, за добрия тон и колегиалност. Не на последно място бяха и спомените – онези, които са изградили корените на дървото Електроника. Днес клоните на това дървото са младите специалисти, които представят Русенския университет и обучението по електроника, както и менторите и преподавателите от катедра „Електроника", съобщават от Русенския университет.

Катедра „Електроника" е основана на 11 юни 1984 г. със заповед № 975 на Ректора след разкриването на специалност „Електронна техника и микроелектроника" в рамките на факултет „Електротехника, електроника и автоматика". За първи ръководител на катедрата е избран доц. ктн Васил Филипов Петров.

Ръководители на катедра „Електроника" през годините са: 1984–1992 г. – доц. ктн Васил Филипов Петров; 1992–1998 г. – доц. ктн Стойчо Тома Пседерски; 1999–2000 г. – доц. ктн Йоана Емилова Русева; 2001–2016 г. – доц. ктн Аврам Сабетай Леви; 2016–2020 г. проф. д-р инж. Иван Борисов Евстатиев; 2020–2024 г. – доц. д-р инж. Анелия Владимирова Манукова.

До 2000 г. в катедра „Електроника" работят 25 преподаватели, обучаваните студенти по специалност „Електронна техника и микроелектроника" са около 100 за един курс за година. През тази година част от преподавателите от катедра „Електроника" сформират новата катедра „Телекомуникации" във факултета. През периода 2000–2020 г. катедра „Електроника" се развива динамично в научната област и всички преподаватели придобиват образователно-научна степен „доктор", като 70% от тях се хабилитират. Обучават се над 20 специалисти по докторска програма „Електронизация". През месец март 2020 г. поради структурни промени във факултет „Електротехника, електроника и автоматика" към катедра „Електроника" се присъединяват четирима преподаватели от разформированата катедра „Теоретична и измервателна електротехника".

Към 2024 г. в катедра „Електроника" работят професори с НС доктор на науките, доценти и главни асистенти с ОНС доктор. Обучават се седем специалисти по докторска програма „Електронизация".

За своите 40 години от основаването си катедра „Електроника" се утвърди като водещо звено във факултет „Електротехника, електроника и автоматика" с доказани възможности да подготвя високо квалифицирани специалисти по електроника, подготвени да отговарят на предизвикателствата на съвременната индустрия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    5
    Деян
    А каква е специалността на малкото професорче И. Хр. Белоев?
  • 4
    4
    Владимиров
    Пожелавам още дълги години катедрата, да продължава да се развива и обучава нови кадри! Поклон пред всички преподаватели за професионализма и себеотдаването си!
  • 9
    3
    Ехххх
    Ами те все отбор комсомолци и помещението не ги побира.
  • 7
    2
    Емил Борисов
    Браво на катедрата!
  • 13
    1
    Густав Адолф
    Абе страшна работа е тая катедра.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари