Картофите могат да бъдат полезни при диабет

1
Консумацията на печен картоф с обелка може да нормализира сърдечната дейност и да намали нивата на кръвната захар
Консумацията на печен картоф с обелка може да нормализира сърдечната дейност и да намали нивата на кръвната захар

Консумацията на печен картоф с обелка може да нормализира сърдечната дейност и да намали нивата на кръвната захар

Американски учени от университета на Невада са открили, че правилно приготвените картофи могат да донесат значителни ползи за хора с диабет тип 2, като същевременно насърчават загубата на тегло и нормализират сърдечната дейност. Това е установено чрез изследване, включващо 24 души с диабет тип 2.

В рамките на проучването половината от участниците са консумирали ежедневно по един печен картоф с обелката, тежащ около 100 грама, като част от основното им хранене или като закуска. Контролната група е получавала същото количество калории и въглехидрати, но от бял ориз. Изследването е продължило 12 седмици, което е достатъчен период за наблюдение на промените в нивата на кръвната захар и сърдечното здраве, пише БТА.

Резултатите показват, че при хората, които са яли картофи, се наблюдава умерено понижение на кръвната захар, както и намаляване на теглото и обиколката на талията. Също така е отчетено нормализиране на сърдечната дейност. Учените подчертават, че картофите, особено когато заменят храни с висок гликемичен товар като белия ориз, могат да бъдат полезни в диетата на хора с диабет тип 2.

Специалистите обръщат внимание на хранителната стойност на картофените обелки, които съдържат калий и специфичен вид фибри, наречени "устойчиво нишесте". Това нишесте има доказани ползи за контрола на кръвната захар, липидния профил и усещането за ситост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари