„Каритас“ набира дарения за новата учебна година

0
Половината от подпомогнатите деца ще бъдат първокласници
Половината от подпомогнатите деца ще бъдат първокласници

Половината от подпомогнатите деца ще бъдат първокласници

Русенската католическа организация "Каритас" обяви началото на своята ежегодна благотворителна инициатива "Училищен звънец с Каритас" 2. Кампанията има за цел да събере предметни дарения, които ще помогнат на деца в неравностойно положение да започнат успешно новата учебна година.

Организаторите приемат широк спектър от учебни пособия и принадлежности, включително раници, нови или запазени учебници и други необходими за училище предмети. Пълен списък с нужните материали е достъпен на страницата на "Каритас" Русе в платформата TimeHeroes: Подкрепи деца бежанци и ученици от бедни семейства в Русенско с учебни пособия | TimeHeroes.org

Събраните дарения ще бъдат разпределени между минимум 100 деца в училищна възраст, които са под опеката на "Каритас" Русе. Половината от тези деца са потребители на Центровете за обществена подкрепа за деца и семейства в риск в Русе и Белене. Останалата част са деца на украински бежанци, намерили убежище в Русенския регион след избухването на войната. Голяма част от подпомаганите деца ще бъдат първокласници, за които подкрепата е особено важна в началото на тяхното образование.

Валентина Маринова, координатор на кампанията, споделя: "Нашата цел е да осигурим равен старт за всички деца, независимо от тяхното социално положение или произход. Вярваме, че образованието е ключът към по-добро бъдеще и искаме да помогнем на тези деца да започнат учебната година подготвени и мотивирани."

Екипите на "Каритас" в Русе и Белене работят целогодишно за подкрепа на деца в риск. Техните усилия са насочени към предотвратяване на отпадането от училище, подпомагане на социално слаби семейства и работа с деца с поведенчески проблеми. Чрез разнообразни образователни програми, корекционни дейности и социализиращи инициативи, организацията се стреми да стимулира образователното развитие и мотивацията за учене сред децата в нужда. Центровете за обществена подкрепа, управлявани от "Каритас", ежегодно обслужват близо 200 деца.

От началото на конфликта в Украйна, "Каритас" Русе разшири своята дейност, за да подкрепи и бежанците, потърсили убежище в България. Организацията предоставя социална медиация, съдействие при намиране на работа, хуманитарна помощ и организира неформални занимания за деца и възрастни.

Всички желаещи да се включат в кампанията могат да донесат своите дарения в Хуманитарен център "Каритас", разположен на улица "Богдан войвода" номер 3 в Русе. Центърът приема дарения всеки делничен ден до 12:00 часа. За допълнителна информация, дарителите могат да се свържат с организацията на телефон: +359 88 207 16 03.

Кампанията "Училищен звънец с Каритас" 2 ще продължи до 30 септември 2024 година, давайки възможност на повече хора да се включат и да помогнат на децата в нужда да започнат новата учебна година подготвени и с усмивка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Що бе?
    Успяхте ли задъните апетита на украински гребци, че се сетихте и за българските деца?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари