„Капитан Андреево“: Пътят на фалшивите стоки и борбата на митничарите

0
145 години от създаването на митниците у нас
145 години от създаването на митниците у нас Видео: bTV

145 години от създаването на митниците у нас

На 1 юли 1879 година в България се създават митниците. Днес, 145 години по-късно, митническият пункт „Капитан Андреево“ не само че продължава да играе ключова роля в националната икономика, но и се стреми към глобални рекорди. Със своето стратегическо разположение на древния път Виа Диагоналис, който свързва Изтока и Запада, „Капитан Андреево“ е най-големият шосеен пункт в Европа и втори по големина в света.

Прогнози за бъдещето

Според началника на митническия пункт „Капитан Андреево“, Георги Господинов, тенденцията на ръст в обработката на превозни средства показва, че до 2026 година пунктът ще стане най-големият шосеен пункт в света, изпреварвайки дори този между САЩ и Мексико.

Обработка на товарни автомобили

През миналата година, на митническия пункт „Капитан Андреево“ са обработени над 1 милион товарни автомобила. Обработката на такъв голям обем превозни средства изисква високо ниво на сигурност и прецизност, за да се предотвратят опити за контрабанда и други незаконни дейности.

Борба с контрабандата

Ивана Вакова, от сектор „Рентгенови системи“, споделя, че умело изработените тайници често се използват за контрабанда на валута, акцизни стоки, оръжия и наркотици. Въпреки че винаги съществува възможност нещо да бъде пропуснато, съмнителните зони обикновено се маркират и насочват към физическа проверка.

Роля на служебните кучета

Митническият пункт разчита и на специално обучени служебни кучета, които играят ключова роля в откриването на забранени вещества. Един от тези четириноги служители е 3-годишният Крум. Инспектор Филип Тодоров разказва, че Крум през август миналата година е открил 6 кг хашиш и половин килограм кокаин. Кучето използва техника на пасивно маркиране – когато открие съмнителна стока, застива на едно място.

Залавяне на фалшиви стоки

Една от основните задачи на митническите служители е борбата с фалшивите стоки. На пункт „Капитан Андреево“ само за първите пет месеца на тази година са открити 800 000 фалшиви стоки, най-често шапки, имитации на световни марки. Според статистиката на маркопритежателите, пунктът е на второ място в света по откриване на фалшиви стоки.

Границата с Турция

На границата с Турция, митническите служители задържат предимно текстил, парфюми и обувки при влизане в България. През последните две години все по-често се открива и фалшив прах за пране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари