Кънчо Стойчев: Политиката в България е превърната в надлъгване

2
Предстоящите избори ще задълбочат политическата криза, прогнозира социологът
Предстоящите избори ще задълбочат политическата криза, прогнозира социологът Снимка: БТА

Предстоящите избори ще задълбочат политическата криза, прогнозира социологът

Социологът Кънчо Стойчев представи критичен анализ на съвременното състояние на българската политика в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус". Според него, представителната демократична система в страната функционира по изроден начин, което води до дълбоко разочарование сред избирателите и до непрекъснато свиване на твърдите ядра на подкрепа за политическите партии.

Политическото надлъгване и липсата на избор

Кънчо Стойчев подчерта, че политиката в България се е превърнала в надлъгване, като печели онзи, който лъже най-много. Изборите се свеждат до преброяване на твърдите ядра, които се свиват все повече, а избирателите са принудени да избират между изхабени партии и политици. Той отбеляза, че въпреки привидно многото партии, които участват в изборния процес, избирателите на практика нямат реален избор и реагират с негласуване.

Изхабените политици и конституционните промени

Социологът изрази своето възмущение от факта, че едни и същи хора продължават да доминират политическата сцена, без да показват капка свян. Тези политици, според него, трябва да се оттеглят, защото именно те са отговорни за изопачаването на Конституцията в името на лични интереси. Стойчев заяви, че това означава липса на истинска Конституция, тъй като промените са направени без яснота и разбиране на последствията.

Непрекъснатото търсене на алтернатива

Избирателите отхвърлят предлаганото от утвърдените партии и се насочват към новопоявили се политически субекти в търсене на алтернатива. Кънчо Стойчев отбеляза, че на всеки избор се появява партия-изненада, която дори социолозите трудно улавят в своите изследвания. Това е показателно за болната политическа среда в страната.

Липсата на реални политики

Социологът беше категоричен, че предизборните програми на партиите са празни думи, които нямат реално значение след изборите. Според него, политиците не са заинтересовани от подобряване на живота на българите, бизнес средата или решаване на проблемите в образователната и здравната система. Вместо това, техният интерес е насочен към контрола върху съдебната система и прокуратурата.

Предстоящите избори и бъдещето на политическата сцена

Кънчо Стойчев прогнозира, че в центъра на предстоящата предизборна кампания ще бъде въпросът за бъдещите коалиции и разпределението на властта. Той предупреди, че процесите на разпад в политическите партии няма да бъдат преодолени в предизборна обстановка и че това може да доведе до още по-голяма разпокъсаност и антагонизъм в парламента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари