Канарските острови настояват за справедливо разпределение на мигрантите

0
Европейският съвет ще обсъжда ключови миграционни въпроси на предстояща среща
Европейският съвет ще обсъжда ключови миграционни въпроси на предстояща среща

Европейският съвет ще обсъжда ключови миграционни въпроси на предстояща среща

Испанското правителство категорично се противопостави на предложението за създаване на центрове за предоставяне на убежище извън границите на Европейския съюз. Това стана ясно в навечерието на важната двудневна среща на върха на лидерите на ЕС, която ще се проведе в Брюксел, започвайки от утре.

Реакции от испанското правителство

Йоланда Диас, министър на труда и втори заместник министър-председател на Испания, представляваща крайнолявата партия "Сумар" в управляващата коалиция, изрази несъгласието си с тази идея. Нейната позиция беше подкрепена от Пилар Алегрия, говорител на правителството и министър на образованието и спорта, която заяви: "Политиката за миграция, която разработваме, вече работи."

Предложението на Европейската комисия

Предложението, което предизвика тези реакции, идва от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя призова блока да обмисли използването на центрове за убежище извън ЕС като мярка за борба с незаконната миграция. Това предложение ще бъде една от ключовите теми на предстоящата среща на върха.

Миграционната ситуация в Испания

В Испания продължава дебатът относно използването на почти неизползвано летище в автономната област Кастилия - Ла Манча като център за приемане на мигранти. Същевременно Канарските острови, които са изправени пред значителен приток на мигранти, включително непълнолетни, настояват за справедливо разпределение и подкрепа от централното правителство.

Статистика за незаконната миграция в ЕС

Според данни на "Фронтекс" (Европейската агенция за гранична и брегова охрана) за първите девет месеца на годината:

  • Централно Средиземноморие (от Либия и Тунис през Сицилия и Малта): около 47 700 случая на незаконно влизане, спад с 64 процента на годишна база.
  • Западноафрикански маршрут (към Канарските острови): приблизително 30 600 опита за влизане, удвояване спрямо предходната година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари