Кампания „С отговорност към горещините“ стартира за трета поредна година

0
Лекари ще консултират безплатно как да се грижат за сърдечно-съдовата си система в дните, наречени според народната традиция „Горещници“
Лекари ще консултират безплатно как да се грижат за сърдечно-съдовата си система в дните, наречени според народната традиция „Горещници“ Снимка: Facebook / УМБАЛ "Медика"

Лекари ще консултират безплатно как да се грижат за сърдечно-съдовата си система в дните, наречени според народната традиция „Горещници“

От 12 до 18 юли 2024 година лечебните заведения „Медика“ ще проведат кампанията „С отговорност към горещините“ в шест области на страната. Инициативата има за цел да информира и предпазва гражданите от опасните последствия на високите температури през летните месеци. Кардиолози и съдови хирурзи ще консултират безплатно желаещите как да се грижат за сърдечно-съдовата си система в дните, наречени според народната традиция „Горещници“.

График на кампанията

Кампанията ще стартира в Русе на 12 юли 2024 година, петък. Мобилният пункт на лечебните заведения „Медика“ ще бъде разположен на централния площад на Кооперативния пазар от 10:00 до 13:00 часа. След Русе, кампанията ще продължи в следващите градове по следния график:

  • 15 юли 2024 г., понеделник Сутрин: 10:00 - 13:00 часа, гр. Попово, пред сградата на Община Попово
  • 16 юли 2024 г., вторник Сутрин: 10:00 - 13:00 часа, гр. Свищов, на пл. „Алеко“
  • 17 юли 2024 г., сряда Сутрин: 10:00 - 13:00 часа, гр. Силистра, на пл. „Свобода“
  • 18 юли 2024 г., четвъртък Сутрин: 10:00 - 13:00 часа, гр. Шумен, на пл. „Славянски“ 16, срещу бившия магазин „Детски свят“

Какво включва кампанията?

В изнесените пунктове по график в градовете Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Тутракан, Свищов, Бяла и Попово, на посетителите ще се измерва кръвното налягане. Минувачите ще получат безплатно и бутилка минерална вода, за да им се напомни колко е важно да се приемат достатъчно течности през лятото. Обичайно жегите понижават кръвното налягане, защото топлината разширява кръвоносните съдове, което води до забавяне на кръвообращението и хората започват да се чувстват отпаднали. На тези с ниско кръвно може да им се вие свят, а хипертониците, които пият медикаменти за намаляване на кръвното, може дори да колабират. Затова в горещите дни трябва да намалят дозата си, но под контрола на лекар специалист.

Участие на студенти

В помощ на инициативата „С отговорност към горещините“ са привлечени студенти от Русенския университет. Те ще помагат в организирането и провеждането на консултациите и измерванията на кръвното налягане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    джони
    Бира и сянка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари