Камери на пътя ще разпознават пияните шофьори

0
Нова технология използва изкуствен интелект за разпознаване на пияни шофьори
Нова технология използва изкуствен интелект за разпознаване на пияни шофьори

Нова технология използва изкуствен интелект за разпознаване на пияни шофьори

Учени от Австралийския университет "Едит Коуън" разработиха нова технология, използваща изкуствен интелект, която е предназначена да разпознава пияни шофьори още преди те да станат заплаха за безопасността на пътя. Това съобщиха източници от университета.

Целта на новата система е да идентифицира степента на опиянение на шофьорите, веднага след като седнат зад волана на автомобила, за да се предотвратят потенциални инциденти. Проектът, ръководен от екип от учени, включва използването на видеоизображение на лицето на водача за анализиране на неговото състояние.

В процеса на изследването, доброволци са участвали в имитация на шофиране по пътищата в учебни автомобили, като те са били в различна степен на алкохолно опиянение. Видеокамерата е записвала лицата им, докато те се опитвали да управляват автомобилите.

Изкуственият интелект е анализирал всички изображения, като внимателно е изследвал изражението на лицето, позицията на главата и посоката на погледа. Благодарение на тези данни, учените са създали технология, способна да идентифицира състоянието на водача с до 75% точност - дали той е трезвен или дали е в състояние на леко или тежко опиянение.

Според експертите, новата система може да бъде внедрена в различни устройства, включително камери за трафик, което ще позволи да се предотврати шофирането в нетрезво състояние. Технологията има потенциал да бъде от голяма полза за намаляване на броя на инцидентите, свързани с пияни шофьори.

Все още обаче не е ясно кога новата технология ще бъде готова за масово използване по пътищата. Учените продължават да работят по усъвършенстването на системата, за да се увеличи нейната точност и надеждност.

Тази иновативна технология показва, че изкуственият интелект може да бъде ефективен инструмент за подобряване на безопасността на пътя и за предотвратяване на инциденти, предизвикани от пияни шофьори. Очаква се, че в бъдеще тя може да стане част от стандартните мерки за контрол на пътната безопасност, което ще доведе до значителни ползи за обществото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    ...
    А има ли камери с изХУЙствен интелект, които направо да заплождат в движение без да са нужни мъже ?
  • 3
    1
    Ами ние българите?
    Ние постоянно сме опиянени от управлението на държавата и ходим като пияни и как ще ни хванат в миг на патос,трябва да засичат ерес.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари