Калина Крумова: Ако не гласуваме, ще видим отново същите хора в парламента

0
Крумова призовава за гражданска активност и подчертава, че изборите не трябва да се превръщат в риалити шоу
Крумова призовава за гражданска активност и подчертава, че изборите не трябва да се превръщат в риалити шоу

Крумова призовава за гражданска активност и подчертава, че изборите не трябва да се превръщат в риалити шоу

Калина Крумова изрази сериозна загриженост за развитието на политическата ситуация в България, коментирайки предаването „Твоят ден“, че политиката и управлението на държавата не са риалити шоу. Тя подчерта необходимостта от повишена гражданска активност и участие в изборите на 28 октомври, за да се избегне повторение на досегашните резултати. Крумова посочи, че ниската избирателна активност води до влизането на едни и същи хора в парламента, като това може да се окаже "засилка" за следващите предсрочни избори.

"Докато има ниска избирателна активност, ще виждаме тези хора в парламента. Аз не бих искала да се събудя със същите резултати на 28 октомври. Това ще значи още от същото и че е засилка за скока на следващ предсрочен вот." – подчерта Крумова. Тя добави, че политиците изглежда се опитват да проверят колко още могат да издържат гражданите. Според нея, отговорността е на избирателите: "Трябва да се сърдим на самите нас, ако се получат сходни резултати. Нека да отидем и да гласуваме." Тя определи като "обиден" начинът, по който се подценяват избирателите.

Крумова изрази съмнение, че след вота ще има ясен победител, който обаче ще се сблъска с огромни трудности при сформирането на правителство: „Вероятно ще има един самотен победител, който много трудно ще успее да състави кабинет.“

Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към НДК, сподели своите опасения относно политическата ситуация в страната. Той прогнозира, че 5 или 6 политически партии ще влязат в 51-вото Народно събрание. Желев е на мнение, че избирателната активност ще се увеличи, но признава, че мнозина са отчаяни от продължаващата политическа криза: "Повечето от избирателите сме отчаяни от тази ужасяваща политическа криза. Държавата ни не се движи, защото не се взимат важни решения и дори се блокира работата, тъй като влизаме от избори в избори."

Желев подчерта, че в момента много общини са в предизборна кампания, което пречи на взимането на важни решения. Според него, е необходимо редовно правителство, за да се избегне блокиране на държавата. "Много от общините също не работят, в предизборна кампания са. Ненавременните решения спират държавата, необходимо е редовно правителство."

Той изрази надежда, че стабилен парламент ще позволи създаването на работеща коалиция, която ще изведе страната от политическата криза. Ако това не се случи, Желев предупреди, че България може да се изправи пред нови избори през пролетта на 2025 година.

"Надяваме се на стабилен парламент, в който да се формира работеща коалиция. Ако за пореден път получим недействащо Народно събрание и влязат много от маргиналните партии, които да създават проблеми, няма да излезем от кризата." – заяви Желев.

Той прогнозира, че най-големите политически партии имат възможност да сформират редовно правителство, обединени около евроатлантическите ценности: "Политиката не е избор на цар, но се гласува главно за лидери, а не за партии."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари