Какво време ни очаква до края на септември

1
Синоптикът Анастасия Стойчева прогнозира валежи около 27-28 септември
Синоптикът Анастасия Стойчева прогнозира валежи около 27-28 септември

Синоптикът Анастасия Стойчева разкри как циклона "Борис" се отразява на времето у нас

Първият учебен ден в България започва с необичайно хладно време, като термометрите в по-голямата част от страната показват между 6 и 11 градуса Целзий. Единствено в Югоизточна България и по Черноморието температурите са малко по-високи - достигайки 15-16 градуса. Въпреки това, синоптикът Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) съобщи в ефира на предаването "Денят започва" по БНТ, че облачността от запад започва да се разкъсва и намалява.

"Все пак оставаме в циркулацията на циклона, който носи този хладен, студен въздух и много валежи в Централна и Западна Европа", обясни Стойчева. Тя допълни: "Центърът на този циклон сега се намира над северозападните райони на Балканите и през следващите дни ще се изнася на запад, т. е. има ретроградно движение. Това е един много обширен, добре организиран, мощен циклон, който причинява валежи с огромни щети в Централна Европа."

Прогнозата за времето в България през цялата седмица предвижда по-хладни сутрини. От вторник се очаква минималните температури да се повишат, но ще има по-често значителна облачност. По-значителни валежи се предвиждат към сряда и петък на повече места в страната, с изключение на планинските и източните райони. За понеделник най-голяма е вероятността за валежи в Югоизточна България, докато в останалата част от страната времето ще остане прохладно, но предимно без валежи.

Стойчева подчерта, че циклонът "Борис" оказва най-силно влияние върху Централна Европа: "Най-засегнати от циклона "Борис" са Централна Европа, Полша - южните райони, значителни валежи има в Чехия и Словакия. През следващите дни значителни валежи ще има в Италия и по Адриатическото крайбрежие на Балканите. Днес в Австрия ще има много валежи и то значителни количества - над 50 литра на квадратен метър, на места дори и над 100 литра на квадратен метър. В част от Алпите ще продължи да вали сняг и там ще се натрупва значителна снежна покривка."

В много райони на Чехия, Словакия, Унгария и северозападните части на Балканите количеството на валежите варира между 25 и 50 литра на квадратен метър.

За България синоптикът прогнозира валежи около 27-28 септември. Въпреки това, през втората половина на месец септември се очаква повишение на температурите. През следващите 10 дни не се предвиждат толкова ниски температури, които биха довели до образуване на слани. Стойчева заключи, че температурите ще се движат между 20 и 25 градуса, но ще има и валежи в много райони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари