Какво представляват дивертикулите?

0
Гастроентрологът д-р Ани Чавушян разкрива защо заболяването става все по-често срещано
Гастроентрологът д-р Ани Чавушян разкрива защо заболяването става все по-често срещано

Гастроентрологът д-р Ани Чавушян разкрива защо заболяването става все по-често срещано

Коремната болка ниско вляво и честите редувания на запек и диария могат да бъдат признак за дивертикулоза, обяснява гастроентрологът д-р Ани Чавушян. Според нея, това състояние се характеризира с хернирания на лигавицата и подлигавничния слой на червата, които приличат на малки джобчета.

„Все по-млади пациенти имат подобни оплаквания“, споделя д-р Чавушян, предаде NOVA. Тя подчертава, че дивертикулозата става все по-често срещано заболяване, което засяга както възрастни, така и млади хора.

Какво представлява дивертикулозата?

Дивертикулозата е състояние, при което в стените на дебелото черво се образуват малки изпъкнали джобчета, наречени дивертикули. Те могат да се развият вследствие на отслабване на мускулатурата на червата и повишено налягане вътре в тях. Това състояние често е безсимптомно, но при някои хора може да доведе до коремна болка, подуване, запек или диария.

Симптоми на дивертикулозата

Основните симптоми на дивертикулозата включват:

  • Коремна болка ниско вляво
  • Чести редувания на запек и диария
  • Подуване и дискомфорт в коремната област

При усложнения, като инфекция на дивертикулите (дивертикулит), симптомите могат да включват повишена температура, треска и силна болка в корема. В такива случаи е необходимо спешно медицинско внимание.

Защо дивертикулозата засяга все повече млади хора?

Според д-р Чавушян, причините за нарастващата честота на дивертикулозата сред младите хора са разнообразни. Основните фактори включват неправилното хранене, бедно на фибри, и заседналия начин на живот. Тези фактори водят до забавяне на чревната перисталтика и повишено налягане в червата, което улеснява образуването на дивертикули.

„Здравословната диета, богата на фибри, и редовната физическа активност могат значително да намалят риска от развитие на дивертикулоза“, съветва д-р Чавушян.

Лечение и превенция

Лечението на дивертикулозата обикновено включва промени в начина на хранене и начин на живот. Препоръчва се диета, богата на фибри, която включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови култури. В някои случаи може да се наложи прием на хранителни добавки с фибри. Редовната физическа активност също играе важна роля в поддържането на здравето на червата.

При усложнения, като дивертикулит, може да се наложи антибиотично лечение или дори хирургическа интервенция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари