Какво представлява микроваскуларната болест на сърцето?

0
Тежката болест поразява най-малките съдове
Тежката болест поразява най-малките съдове Видео: NOVA

Тежката болест поразява най-малките съдове

На Световния ден на сърцето бе представено иновативно изследване, което разкрива сериозна сърдечна болест, слабо позната в България – микроваскуларната болест на сърцето. Това заболяване засяга най-малките кръвоносни съдове в сърцето, като създава значителен риск за пациентите, чието диагностициране и лечение изискват специално внимание.

Какво представлява микроваскуларната болест на сърцето?

Микроваскуларната болест на сърцето е нарушение в състоянието на малките съдове, които снабдяват сърдечния мускул с кръв. Въпреки че коронарните артерии остават непокътнати, микроциркулацията в сърцето е нарушена, което може да доведе до недостатъчно кръвоснабдяване и съответно до кислороден недостиг на сърдечния мускул. Това предизвиква болки в гърдите и други симптоми, подобни на класическата стенокардия, но без наличието на запушвания в големите коронарни съдове, което усложнява диагностицирането.

Диагностика и лечение на микроваскуларната болест

Специалистите посочват, че диагностиката на това заболяване е затруднена поради факта, че симптомите не се проявяват при стандартните изследвания, като коронарната ангиография. Диагнозата изисква използването на специални тестове за оценка на микроциркулацията и измерване на реакцията на съдовете на различни медикаменти.

Доц. Валери Гелев, кардиолог в болница "Токуда", гостува в предаването „Пулс“ по NOVA NEWS, където обясни как болестта се диагностицира и лекува. Той подчерта важността на ранното откриване на микроваскуларната болест и подходящото лечение за предотвратяване на по-сериозни сърдечни проблеми. Лечението обикновено включва медикаментозна терапия, насочена към подобряване на микроциркулацията, както и промени в начина на живот, като здравословно хранене, физическа активност и контрол на рисковите фактори като високо кръвно налягане и диабет.

Това иновативно изследване и насочването на вниманието към микроваскуларната болест на сърцето показват колко важно е ранното разпознаване на симптомите и приемането на необходимите мерки за здравето на сърцето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари