Какво количество кофеин е опасно за здравето?

0
Прекомерната консумация на кафе крие здравословни рискове
Прекомерната консумация на кафе крие здравословни рискове

Прекомерната консумация на кафе крие здравословни рискове

Сутрешната чаша кафе е ритуал за мнозина, но къде е границата между здравословната консумация и риска за здравето? Според специалисти от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), умерената употреба на кофеин може да бъде част от балансирания хранителен режим. Въпреки това, прекомерният прием крие потенциални опасности.

Д-р Мария Петрова, ендокринолог в Университетска болница "Свети Георги" - Пловдив, обяснява: "Индивидуалната поносимост към кофеин варира значително. Фактори като телесно тегло, прием на медикаменти и общо здравословно състояние влияят върху реакцията на организма към този стимулант."

FDA препоръчва дневен лимит от 400 милиграма кофеин за повечето възрастни, което се равнява на две до три чаши кафе. Експертите подчертават, че хората реагират различно на кофеина и го метаболизират с различна скорост.

Особено внимание се обръща на специфични групи. "Бременни жени, кърмачки и хора с определени здравословни проблеми трябва да се консултират с лекар относно приема на кофеин," съветва д-р Петрова.

Енергийните напитки заслужават специално внимание. Тези продукти, популяризирани от хранително-вкусовата индустрия, обикновено съдържат между 54 и 328 милиграма кофеин. За сравнение, една чаша кафе има около 100-200 милиграма, а стандартна кутия безалкохолна напитка – под 70 милиграма.

Въпреки че случаите на предозиране с кофеин са редки, те не са невъзможни. Смъртоносната доза за повечето хора е приблизително 10 грама. Това означава, че човек трябва да консумира около 30 енергийни напитки с високо съдържание на кофеин в кратък период, за да достигне тази опасна граница.

Проф. Иван Димитров от Катедрата по фармакология в Медицински университет - София предупреждава: "Прекомерната консумация на кофеин може да доведе до редица неприятни симптоми. Сред тях са учестен пулс, високо кръвно налягане, безсъние, тревожност и стомашни неразположения."

Експертите препоръчват внимателно следене на приема на кофеин, особено от енергийни напитки и други високо кофеинови продукти. Познаването на индивидуалната чувствителност и спазването на препоръчителните дози са ключови за безопасната консумация на този широко разпространен стимулант.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари