Какви вируси циркулират у нас в момента?

0
Най-много боледуват децата до 4-годишна възраст
Най-много боледуват децата до 4-годишна възраст

Респираторните инфекции се увеличават с настъпването на по-студеното време

С понижаването на температурите се наблюдава увеличение на случаите на респираторни инфекции в страната. Според официалните данни, най-засегнати са децата до 4-годишна възраст, следвани от групата между 5 и 14 години, информира bTV.

Грипната вълна все още не е настъпила

Въпреки увеличения брой на заболелите, специалистите са категорични, че грипната епидемия все още не е факт. Пациентите, които се обръщат към медицинска помощ, страдат предимно от различни сезонни респираторни инфекции и COVID-19.

Подходящ момент за противогрипна ваксинация

Медицинските експерти препоръчват настоящия период като най-подходящ за поставяне на ваксина срещу грип. Д-р Милена Янкова, детски пулмолог, подчертава важността на ваксинацията, особено за деца с хронични заболявания:

"В Англия последните 15 години е въведена като задължителна имунизацията за грип и се забелязва, че възрастното население с 20 до 30 процента по-малко боледуват", споделя д-р Янкова.

Разпространение на COVID-19 сред децата

Д-р Янкова отбелязва, че приблизително половината от децата, които посещават нейния кабинет, са заразени с COVID-19, макар често да остават недиагностицирани поради трудностите при провеждане на бързи тестове при малките пациенти.

Съвети за превенция

Д-р Зоя Ставрева, личен лекар, препоръчва:

"Най-много идват със заболявания, които засягат долните дихателни пътища, протича леко. Моментът е този, в който трябва всички да се ваксинират или да вземат мерки да повишат имунитета си".

Медицинските специалисти напомнят за важността на носенето на маски в здравни заведения и аптеки, както и при наличие на респираторни симптоми, за да се ограничи разпространението на инфекциите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари