Какви са правата на изоставените български туристи в Корфу?

0
Туроператорът няма право да прехвърля отговорността върху други доставчици на услуги
Туроператорът няма право да прехвърля отговорността върху други доставчици на услуги Снимка: Вестник "Труд"

Туроператорът няма право да прехвърля отговорността върху други доставчици на услуги

Онлайн платформата „Ние, потребителите“ коментира казуса с 87-те български туристи, останали на летището в Корфу, напомняйки за правата на засегнатите. Според нея туроператорите носят отговорност, ако не успеят да осигурят навременното завръщане на туристите в съответствие с предварително уговорената програма. Те са задължени да окажат съдействие без забавяне и да осигурят алтернативни туристически услуги, включително до три нощувки в подходящо място за настаняване.

Туроператорът няма право да прехвърля отговорността върху други доставчици на услуги, както изглежда се е случило в този случай, според информацията, която се разпространява. Ако проблемът не бъде решен с алтернативни варианти, и пакетното пътуване включва транспорт, туроператорът трябва да организира репатрирането на туристите.

При закупуване на „свързани услуги“, отговорността може да премине към доставчика на конкретната услуга – например, авиокомпанията. Тогава тя трябва да осигури настаняване, трансфер и храни за туристите по време на техния принудителен престой. Европейските насоки подчертават, че техническа неизправност на самолет не се приема за форсмажор, което означава, че авиопревозвачът е длъжен да изплати компенсации.

„Ние, потребителите“ съветва туристите да изискват пълно съдействие от отговорните лица и да запазват всички писмени доказателства и касови бележки за направените разходи, за да могат да поискат възстановяване на сумите и обезщетение. Потърпевши туристи съобщават, че срещат трудности с намирането на свободни места за настаняване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари