Каква се случва с руските консулства във Варна и Русе?

0
Докато в Русе съдбата на сградата все още се решава, Варна вече гледа напред към трансформацията на историческата сграда в модерна детска градина
Докато в Русе съдбата на сградата все още се решава, Варна вече гледа напред към трансформацията на историческата сграда в модерна детска градина Снимка: БГНЕС

Докато в Русе съдбата на сградата все още се решава, Варна вече гледа напред към трансформацията на историческата сграда в модерна детска градина

Днес в Община Варна беше направена важна стъпка към трансформацията на бившето Руско консулство, след като местната администрация официално пое управлението на имота. На специално заседание на приемно-предавателната комисия, съставена от представители на Община Варна и Областна администрация, ключовете за всички помещения на сградата бяха предадени на общинската администрация. Това бележи нов етап в историята на този имот, който носи белезите на отминали времена, но предстои да бъде върнат към нов живот.

Историческа сграда с нужда от обновление

Разположена в централната част на града, в карето между улиците „Проф. Марин Дринов“, „Македония“, „Иван Асен I“ и „Братя Миладинови“, сградата на бившето Руско консулство заема площ от 4869 квадратни метра. Масивната двуетажна постройка, с разгъната застроена площ от 990 квадратни метра, е построена през 1980 година и все още пази своята автентичност, въпреки че не е била използвана активно през последните години.

Комисията, която проведе оглед на имота, установи, че сградата, макар и износена, все още съхранява елементи от своето бляскаво минало. На първия етаж се намират две големи зали, една от които е киносалон с подиум, орнаменти по тавана и текстилна облицовка на стените. Въпреки видимите следи от времето, тези пространства все още пазят своята атмосфера.

Сградата разполага също с пет гишета за прием на документи и седем кабинета, украсени с гипсови орнаменти и паркет. Вътрешните стълбища с мраморни стъпала и каменни облицовъчни плочи също се нуждаят от ремонт, но запазеното им състояние е свидетелство за някогашния лукс на консулството.

На втория етаж се намират кабинети и жилищни помещения, включително апартаментът на бившия генерален консул, както и още шест апартамента с кухненски боксове и санитарни възли. Някои от тези помещения са засегнати от течове и паднала мазилка, което прави наложително извършването на основен ремонт.

Бъдещето на бившето Руско консулство: от исторически имот към модерна детска градина

Въпреки нуждата от обновление, Община Варна има амбициозни планове за бъдещето на сградата. Според предварителните идеи, консулството ще бъде преобразувано в модерна детска градина с яслени групи. Това изисква цялостно препроектиране и значителни строително-монтажни дейности, за да може сградата да отговори на съвременните стандарти за детски заведения.

Очаква се след приключването на ремонта, сградата да стане ключова част от общинската инфраструктура, като предоставя необходимите удобства и пространство за децата на Варна. Този проект също така ще помогне за преодоляване на недостига на места в детските градини в града, който е наболял проблем за много семейства.

Но какво ще се случи с бившето Руско консулство в Русе?

Докато Варна планира нова функция за бившето Руско консулство, въпросът за съдбата на подобен имот в Русе остава открит. Сградата на бившето консулство там е построена през 60-те години на миналия век и първоначално е функционирала като детска ясла. Впоследствие, след преструктуриране, тя се е използвала за дипломатически нужди до 2022 година, когато е предадена на българските власти.

От руското посолство уточняват, че при предаването на сградата в Русе не са констатирани щети, но настоящото ѝ състояние не е под техен контрол. Въпросът за бъдещето на този имот се обсъжда на местно ниво, като вече има предложения от Държавния архив, Градската художествена галерия и Историческия музей за използването му за културни цели. Решението за това предстои да бъде взето от Общинския съвет на Русе.

Според общинския съветник Деян Герасимов трябва да бъде сформирана юридическа комисия, която да разгледа всички договори, които са били сключени за отдаването под наем на този имот. "Той принадлежи на гражданите на Русе. Време е да му се придаде някакъв смисъл с нова цел", смята Герасимов. А авторът на проекта на сграда арх. Венцислав Илиев изрази мнение, че сградата трябва да си остане общинска. "Може да стане приемна на Общината. То си е направо като хотел", споделя той пред БНР.

Имотите на бившите руски консулства в България постепенно намират своето ново предназначение. Докато в Русе съдбата на сградата все още се решава, Варна вече гледа напред към трансформацията на историческата сграда в модерна детска градина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    42
    Кокорчо
    Аз също мразя учители,но ако са обратни ги обичам,важното е да налагат ЛГБТ ценности в училищата на децата,а аз да си прибирам комисионните от евроГейските фондове предназначени за разпространение на ПеПерастията!
  • 2
    41
    депутат Златан
    Моля, не коментирайте от мое име!!! алабала алабала алабала (така си пея като ходя) Много мразя учители!
  • -2
    40
    До 37
    Мисля,че ти си бесарабски куролап с олабен задник
  • -2
    39
    ДО ГЪЗА ПОД НОМЕР 36
    Не знам къде прочете и от къде събра тези данни, явно като си давал гъза си на Пеевски са те инструктирали да пишеш такива глупости. А като искаш да живееш в гейска държава - отивай в УСрайна. А ако да друсаш фентанил и да живееш на купони за храна - САЩ те очаква
  • 1
    38
    ндааа
    Когато човек е прост, това си е за негова сметка! Но когато започне да налага простотията си на другите, това става общ проблем!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари