Как животните могат да повлияят на психичното здраве на хората?

0
Директорът на Столичния зоопарк говори за мисията да образоваме децата за животинския свят
Директорът на Столичния зоопарк говори за мисията да образоваме децата за животинския свят

Изпадат ли в депресия животните?

Директорът на Столичния зоопарк говори за мисията да образоваме децата за животинския свят.

В най-новия епизод на психологическия видеокаст "Двете страни на монетата", съвместна продукция на Българското национално радио (БНР) и журналиста София Владимирова с психолога Ани Владимирова, гост е Добромир Бориславов, директор на Столичния зоопарк. Бориславов споделя вижданията си за ролята на зоопарка в образованието и грижата за животните, както и за влиянието на животните върху психичното здраве на хората.

Образование и взаимодействие с животните

Добромир Бориславов подчертава ключовата роля на зоопарка в образованието на посетителите, особено на децата: "Нашата роля е да помогнем на хората – особено на децата – да разберат каква е истинската стойност на животинския свят". Той акцентира върху важността не само на наблюдението, но и на правилното отношение към животните.

Зоопаркът активно разработва образователни програми, насочени към децата, с цел да ги научи на подходящо поведение около животните. "Децата са нашето бъдеще и е важно те да знаят как да се отнасят към природата", споделя директорът. Той описва ситуации, в които любопитството на децата може да стресне животните, подчертавайки необходимостта от обучение за хармонично взаимодействие.

Трансформации в зоопарка

Бориславов разкрива плановете за подобрения в зоопарка, особено по отношение на загражденията за хищниците. Целта е да се създаде среда, максимално близка до естествената им. "Нямаме за цел просто да покажем животните в клетки. Искаме посетителите да почувстват, че наистина са част от техния свят, а не наблюдатели отвън", казва той, загатвайки за предстоящи промени, които ще направят посещението в зоопарка по-интерактивно и образователно.

Грижа за емоционалното здраве на животните

Директорът обръща внимание и на предизвикателствата, свързани с емоционалното благосъстояние на обитателите на зоопарка. Той подчертава, че видове като слонове и примати изпитват емоции по начин, изискващ специално внимание. "Те са социални същества. Ако ги изолираш, могат да изпаднат в депресия", казва Бориславов, подчертавайки значението на грижата не само за физическата, но и за психическата среда на животните.

Международни инициативи и опазване на редки видове

Зоопаркът участва в различни международни инициативи, насочени към опазването на редки видове, застрашени от изчезване. "Ние сме нещо много повече от просто туристическа атракция. Нашата мисия е да бъдем пазители на тези уникални същества", заявява Бориславов.

Влияние на животните върху човешкото здраве

В интервюто се повдигат въпроси за влиянието на животните върху психичното здраве на хората и потенциала им да лекуват. Бориславов насърчава посетителите да преосмислят начина, по който възприемат зоопарка и неговите обитатели.

Пълният епизод на "Двете страни на монетата" предлага задълбочен поглед върху тези теми, разкривайки нови аспекти на взаимодействието между хората и животните в контекста на съвременния зоопарк.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари