Как световните лидери реагираха на новината за атаката срещу Тръмп?

1
Инцидентът доведе и до смъртта на един случаен участник в митинга, както и до критични наранявания на още двама зрители
Инцидентът доведе и до смъртта на един случаен участник в митинга, както и до критични наранявания на още двама зрители

Инцидентът доведе и до смъртта на един случаен участник в митинга, както и до критични наранявания на още двама зрители

Световни лидери реагираха остро и единодушно осъдиха нападението срещу Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в събота, при което бившият американски президент беше ранен. Инцидентът, станал в Пенсилвания, доведе и до смъртта на един случаен участник в митинга, както и до критични наранявания на още двама зрители. Реакциите на световната сцена не закъсняха, като президенти и министър-председатели от целия свят изразиха подкрепа и съпричастност към засегнатите.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел категорично осъди нападението. „Отново сме свидетели на недопустими актове на насилие срещу политически представители“, каза първият дипломат на блока.

Британският премиер Кийр Стармър също изрази своето възмущение, заявявайки, че е „ужасен от шокиращите сцени“ на митинга. „Политическото насилие под каквато и да е форма няма място в нашите общества“, категоричен беше той.

Националистическият лидер на Унгария Виктор Орбан увери, че ще се моли за Тръмп в „тези тъмни часове“.

Италианският премиер Джорджа Мелони следи с „опасения“ новините от Пенсилвания и пожела на Тръмп бързо възстановяване. Лидерката на десницата изрази надежда, че „в следващите месеци на предизборната кампания диалогът и отговорността могат да надделеят над омразата и насилието“.

Президентът на Аржентина Хавиер Милей обвини „международната левица“ за опита за убийство. „В паника от загуба на изборите те прибягват до тероризъм, за да наложат своя назадничав и авторитарен дневен ред“, каза държавният глава.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва каза, че стрелбата „трябва да бъде категорично осъдена от всички защитници на демокрацията и политическия диалог“.

Правителството на Коста Рика осъди атаката и заяви, че следи актуалната информация за „този неприемлив акт“. „Като лидер в демокрацията и мира, ние отхвърляме всички форми на насилие, казаха от президентството.

Президентът на Чили Габриел Борич безусловно осъди стрелбата. Насилието е заплаха за демокрациите и отслабва живота ни заедно. Всички трябва да го отхвърлим“, каза Борич.

В Боливия президентът Луис Арсе каза, че „въпреки нашите дълбоки идеологически и политически различия, насилието, откъдето и да идва, винаги трябва да се отхвърля от всички“.

Индийският премиер Нарендра Моди каза, че е „силно обезпокоен” от нападението срещу своя приятел. Насилието няма място в политиката и демокрациите“, подчерта Моди.

Японският премиер Фумио Кишида също се обяви против политическите атаки, като каза, че „трябва да застанем твърдо срещу всяка форма на насилие, която поставя под въпрос демокрацията“.

Президентът на Тайван Лай Чинг-те поднесе своите искрени съболезнования на жертвите на стрелбата. „Политическото насилие под всякаква форма никога не е приемливо в нашите демокрации“, каза той.

Австралийският премиер Антъни Албанезе описа стрелбата като „обезпокоителна и конфронтационна“, изразявайки облекчението си, че Тръмп е в безопасност. „Няма място за насилие в демократичния процес“, каза премиерът.

Премиерът на Нова Зеландия Крис Луксън повтори подобни възгледи, като написа, че „нито една страна не трябва да се сблъсква с такова политическо насилие.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза, че той и съпругата му Сара са шокирани от очевидното нападение срещу президента Тръмп. „Молим се за неговата безопасност и бързо възстановяване“, каза Нетаняху.

Този безпрецедентен акт на насилие срещу бившия президент на САЩ повдигна въпроси за безопасността на политическите кампании и за необходимостта от засилване на мерките за сигурност. Реакциите на световната сцена показват еднозначно осъждане на политическото насилие и подкрепа за демократичните принципи, които обединяват нациите. Политическите лидери по целия свят ясно заявиха, че насилието няма място в техните общества и подчертаха важността на мирния политически диалог.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Гладен Соросоид
    Мъжът ми ми каза,че всъщност присъдата на Тръмп се обажалва и няма нищо влязло в сила,освен това самото деяние на Тръмп е абсолютна смешка на фона на злоупотребите на сина на Алцхаймер Джо - Хънтър Байдън - със земеделска земя в Укропистан! Калната и мизерна клоака УСрайна има едно единствено богатство и това е плодородната земя,която зеленясалият наркоман и престъпната му шайка са разпродали на корпорации като Блек Рок! Когато зеленото джудженце увисне на въжето ще станат ясни всичките му далавери!
  • -2
    5
    Гаден соросоид
    Колко ли САЩ да "фашистки", след като демократично допускат един идиот като Тръмп, с постановена присъда, да се кандидатира за Президент. Това в калната и мизерна клоака пРоссия, която местните човекоподобни примати наричат "тюрма народов", там някога дали е възможно да се случи ?!?!
  • 3
    4
    Гладен Соросоид
    Аз не се пипам сам нощно време,пипа ме мъжът ми!Иначе аз лично се надявам посраният памперс БайПън да продължи да бъде президент на ФАЩ (Фашистки Американски Щати) защото никой не е превръщал ФАЩ в такава жалка карикатура както сенилното старче хахаха а най веселото е,че разни бандеронацистки усраински мръшляци си въобразяват,че ще спечелят срещу Русия с помощта на дементния Джо хахахаха няма такива ДеБили!
  • 5
    3
    до 2
    Няма нищо по-обидно от това да си мислиш за "прогресивния запад" докато се пипаш сам нощно време.
  • -3
    2
    Гаден соросоид
    До 1 Аре ситига с тези надежди овчи, че Трупи ще реабилитира престъпника и шайката му от Кремъл. Нали вече беше "президент" - какво от обещаното изпълни ??? Стена с Мексико ли построи, накара ли Мексико да я плати, или направи Америка отново велика, или само плямпаше, а руските мършляци му ръкопляскахте ...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!
  • НевДенков
    Аз се надявам да ме наебат,всички ДеБил-ПеПерасти на това чакаме!