Как след автогол на България за милиони Кьовеши запорира имоти у нас?

2
Запорът е наложен на предприемач, отговорен за ВиК проект в село Сборище, община Твърдица
Запорът е наложен на предприемач, отговорен за ВиК проект в село Сборище, община Твърдица

Запорът е наложен на предприемач, отговорен за ВиК проект в село Сборище, община Твърдица

През август Европейската прокуратура запорира значителни активи в България, включително апартаменти, семеен хотел, складове и земеделски ниви, като част от разследване за злоупотреба с европейски средства. Разследването се фокусира върху проекти, свързани с ВиК мрежата в село Сборище, община Твърдица, където има съмнения за измама при реализацията на проект, финансиран по Програмата за развитие на селските райони, съобщи Mediapool. Запорът е наложен на активите на предприемач, чиято фирма е отговорна за изпълнението на проекта, който е бил обект на предварително производство.

Проектът, чиято стойност надхвърля 5 милиона лева, е подложен на внимателно разследване от Европейската прокуратура, водена от Лаура Кьовеши. Прокурорите са открили данни за изкуствено завишени разходи, които са платени на фирмата чрез фонд "Земеделие". Интересното е, че този случай може да се разглежда като сериозен пропуск на българската администрация, тъй като през 2023 година Държавен фонд "Земеделие" взе спорното решение да изплаща субсидии по проекти с висящи досъдебни производства, включително и този в село Сборище.

До 2023 година правилото бе да не се изплащат субсидии, докато не се постигне окончателно съдебно решение по случая. Ако тази политика беше останала в сила, разследването на Европейската прокуратура може би нямаше да бъде необходимо, а България щеше да избегне и имиджовите щети, свързани с евентуална злоупотреба с европейски средства.

Европейската прокуратура оповести, че е запорирала седем сгради и три превозни средства, които се свързват със заподозрените по случая. Документите разкриват, че държавни служители от фонд "Земеделие" са замесени в съмнителни сделки с кмета на общината и частни компании, за да се завишат цените на строителните работи. В резултат, разходите по проекта са били изкуствено надути, а фалшиви документи, удостоверяващи завършването на работите, са били предоставени на фонд "Земеделие" с цел да се осигурят средствата от Европейския съюз.

Данните, събрани от разследването, сочат, че кметът на Твърдица и частните компании са сключили измамни договори, а заподозрените лица включват и експерти от общинската администрация, които са отговорни за надзора на строителните работи. Един от тях е разследван и за пране на пари.

Въпреки че Европейската прокуратура не разкрива имена, независимо разследване на Mediapool свързва случая със село Сборище. Според информацията, проектът за подмяна на ВиК мрежата е одобрен през 2018 година, когато кмет на Твърдица е Атанас Атанасов от ГЕРБ. Търгът за изпълнение на проекта е спечелен от консорциум, ръководен от Антон Тончев, чиято фирма "Елми" ООД е основният изпълнител.

Любопитен факт е, че шест от седемте фирми, участвали в търга, са били дисквалифицирани поради различни административни нередности, като това е породило обжалвания пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, но в крайна сметка поръчката е потвърдена като законна.

Бившият кмет Атанас Атанасов твърди, че по време на строителните проверки не са установени сериозни нарушения, освен дребни несъответствия, които са били коригирани. Той отрича да има лична вина или участие в измамите. В същото време разследването продължава и се очаква да изясни окончателно дали има нарушение на правилата за разходване на европейски средства.

Проектът в село Сборище е един от първите, които попадат под прицела на Европейската прокуратура след спорното решение на фонд "Земеделие" да отпуска субсидии на проекти с висящи досъдебни производства. Ако се докаже, че има измама, България ще трябва да върне всички неправомерно получени средства на Европейския съюз, а вътрешното възстановяване на тези средства от съответните изпълнители може да се окаже дълъг и труден процес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Мухахахахаха
    Мършата Кьовеши е много смела,когато става въпрос за бай Иван от Твърдица. Когато става въпрос обаче за милиардите злоупотреби и далавери на дъртата вещица фон дер ЛайНен - ни вопъл,ни стон мухахахахахахаха
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари