Как новите правила при ипотечните кредити ще се отразят на потребителите

0
Експертите коментират: Какви са плюсовете и минусите на новите правила?
Експертите коментират: Какви са плюсовете и минусите на новите правила?

Експертите коментират: Какви са плюсовете и минусите на новите правила?

От 1 октомври влизат в сила нови правила за ипотечните кредити, които ще променят начина, по който българите си купуват жилища. Централната банка въвежда три основни ограничения: максимална месечна вноска от 50% от дохода, таван на обезпечението от 85% от стойността на имота и максимален срок за изплащане от 30 години.

Според експертите, тези мерки са насочени към стабилизиране на пазара и предотвратяване на прекомерно задлъжняване. Те обаче ще затруднят достъпа до жилище за хората с ниски доходи и тези, работещи в сивата икономика. За тях задължителното самоучастие от 15% ще бъде сериозна пречка.

От друга страна, за хора с по-високи доходи и имоти с висок енергиен клас, новите правила няма да бъдат проблем. IT специалистът Лъчезар Любомиров, например, успя да получи кредит при по-старите условия и с по-ниско самоучастие, предава NOVA.

Кои ще са най-засегнатите?

Кредитните консултанти смятат, че най-големи затруднения ще изпитат хората с най-ниски доходи, които и без това имат ограничен достъп до жилищния пазар. За тях комбинацията от по-високи цени на имотите и по-строгите изисквания за кредитиране може да се окаже непреодолима пречка.

Ще се охлади ли пазарът на имоти?

Анализаторите са единодушни, че новите правила ще доведат до забавяне на темповете на растеж на ипотечното кредитиране. Това от своя страна може да окаже охлаждащ ефект върху пазара на имоти, особено в сегмента на по-евтините жилища.

Какви са очакванията за бъдещето?

В дългосрочен план, новите правила могат да доведат до по-стабилен и устойчив жилищен пазар. Ограничаването на прекомерното задлъжняване ще намали риска от бъдещи финансови кризи. От друга страна, намаляването на търсенето може да доведе до леко понижаване на цените на имотите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари