Как един фалшив имейл може да ви остави без спестявания?

0
Източиха 23 000 лева от сметката на българин чрез 58 тегления, които не са били прекъснати или блокирани от банката
Източиха 23 000 лева от сметката на българин чрез 58 тегления, които не са били прекъснати или блокирани от банката

Източиха 23 000 лева от сметката на българин чрез 58 тегления, които не са били прекъснати или блокирани от банката

През последните месеци зачестяват случаите на т.нар. "фишинг" атаки срещу банкови клиенти в България. Жертва на подобна измама става и мъж от София, който за един ден губи 23 000 лева от личната си сметка.

На 17 юни тази година потърпевшият получава имейл, който на пръв поглед изглежда изпратен от банката му. В съобщението се твърди, че има проблем със сигурността на профила му и се изисква незабавна промяна на данните за достъп. Подведен от професионалния вид на имейла, клиентът последва линк към фалшив сайт, наподобяващ този на банката, информира bTV.

"Профила си промених, съответно ПИН кодове и така нататък за вход - временни кодове. Всичко въведох и ми казаха, че всичко е променено. И се оказа, че парите са ми изтеглени", споделя пострадалият, пожелал анонимност.

Експертът по киберсигурност Ясен Танев обяснява механизма на измамата: "Представете си как изглеждат нещата от другата страна - престъпници седят на техните компютри - в момента, в който кликнете върху зловредния линк, те получават потребителското име и парола. Въвеждат ги в легитимния сайт на организацията, след което вие получавате истински SMS в потвърждение, което се въвежда в тяхната система, те веднага взимат този код и влизат от ваше име. Започват да извършват от ваше име действия, които да прехвърлят изцяло контрола върху парите ви. Те увеличават кредитния лимит, за да могат спокойно да извличат средства."

Първият съмнителен превод от 2700 лева е засечен от банката и клиентът е уведомен по телефона. Въпреки че той веднага поисква блокиране на картата си, в рамките на следващия час са извършени още 58 трансакции на обща стойност 23 000 лева.

Потърпевшият изразява недоумение от реакцията на банката: "Не може един човек, дори да има някакво задължение, няма да го извършва с 58 трансакции за минути, а ще го направи от един път".

От своя страна, банковата институция заявява в писмен отговор до клиента, че са предприели всички необходими мерки според закона. Те подчертават, че клиентът носи отговорност за опазването на личните си банкови данни. Според тях, извършените 58 картови трансакции "не биха могли да свидетелстват за неправомерна употреба на банковата карта на пострадалия".

Случаят повдига въпроси относно ефективността на банковите системи за сигурност и необходимостта от по-строги мерки срещу киберпрестъпленията. Експертите препоръчват повишено внимание от страна на потребителите при боравене с лични финансови данни онлайн.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    2
    Рибен буквар
    Този е ебах'ти балъка! Затова паричките в кеш или злато, а банките и Лайнян Хампарцулян да ми ближат хуйчеца!
  • 9
    1
    Потърпевш
    Преди години ПИБ ми блокираха дебитната карта след като някой дръпна около 200 лева без дори да звъннат един телефон и да ме уведомят. “ нямали такава практика” Пак че са се усетили , че няма как изведнъж да почна да тегля пари от различни точки на света. Загубите си останаха за моя сметка , а за банката останаха пропуснатите лихви, щото вече не държа НИКАКВИ пари при тях. Всичко стерилизирам в буркани.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари