Как да разпознаем фалшивите банкноти?

0
Някои фалшификати са почти неразличими от оригинала
Някои фалшификати са почти неразличими от оригинала Снимка: ГДБОП

Някои фалшификати са почти неразличими от оригинала

Експерти разкриват тайните за разпознаване на фалшиви банкноти.

В светлината на скорошното разкриване на печатница за фалшиви пари в Шумен, въпросът за разпознаването на фалшиви банкноти придобива особена актуалност.

Българската национална телевизия (БНТ) представи полезна информация как гражданите могат да се предпазят от измами с фалшиви пари.

Ключови защитни елементи на банкнотите

Експертите посочват няколко основни защитни елемента, които могат да бъдат проверени с невъоръжено око. За пример е дадена банкнотата от 50 лева:

Релефни надписи и изображения

На лицевата страна на банкнотата могат да се усетят релефни надписи и изображения. Този тактилен елемент е трудно възпроизводим от фалшификаторите.

Холограмна лента

Друг ключов елемент е холограмната лента, която съдържа изображения на птица и надпис "50 лева". При накланяне на банкнотата, тези изображения трябва да променят своя вид.

Осигурителна нишка

Вградена в хартията на банкнотата, осигурителната нишка е видима при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина.

Воден знак

При разглеждане на банкнотата срещу светлина, от двете ѝ страни трябва да се вижда воден знак - изображение на портрета от банкнотата.

Предизвикателства пред разпознаването

Въпреки тези защитни елементи, експертите предупреждават, че в случаи като разкритата печатница в Шумен, фалшификатите са изработени с изключителна прецизност. Това прави разпознаването им изключително трудно за обикновения гражданин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари